Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vyvěšení plachty s Putinem je nepřijatelné, říká Rusko

Vyvěšení obří protestní plachty s diktátorskou podobou Vladimíra Vladimiroviče Putina na liberecké radnici nezůstalo bez odezvy. Po kritice ze strany veřejnosti se proti kroku občanského sdružení Dekomunizace ohradilo také ruské velvyslanectví, které v pátek vydalo tiskové prohlášení.

„Považujeme podobné neuctivé akce za naprosto nepřijatelné, bez ohledu na motivy, kterými se jejich organizátoři při tom zaštiťují. Takové akce nejsou v souladu s vysokou úrovní vzájemně výhodných bilaterálních rusko-českých styků, rozsáhlých hospodářských vztahů, na jejichž rozvoji v posledních letech významný zájem projevuje i česká strana,“ píše se ve zprávě.

Rusko má také za to, že reakce politiků na události, odehrávající se mimo území České republiky, by měly vycházet z objektivních informací ze všech zdrojů. „Emoce, ukvapené soudy, jsou špatným základem pro budování vztahů mezi Ruskem a Českou republikou,“ doplňuje ruské velvyslanectví.

Plachta zahalila libereckou radnici od úterního rána. „Občanské sdružení požádalo o tuto možnost vyvěsit plachtu město Liberec, vedení města s touto formou podpory Ukrajiny souhlasilo," dodala za liberecký magistrát mluvčí Zuzana Minstrová.

Sdružení podle svých slov varuje před postupem sílící ruské diktatury směrem do Evropy. Rusko je podle členů sdružení hrozbou, která se týká zájmů celé Evropy.

"Historie se opakuje a my cítíme povinnost na to upozornit. Janukovyčovo pozvání si nezadá se zvacím dopisem Vasila Bilaka a jemu podobných darebáků, kteří v  roce 1968 vyzvali vedení Sovětského svazu, aby u nás "zabránilo  kontrarevoluci", říká Ondřej Matyáš ze sdružení Dekomunizace, a dodává: "Vyzývámeme  naši vládu a jejím prostřednictvím Evropskou unii a NATO, aby konečně začali jednat s Ruskem jako se státem představujícím vážnou hrozbu pro demokracii a svobodu."

Štítky Rusko, Vladimir Vladimirovič Putin, radnice, Česko, Evropa, Evropská unie, NATO, Ukrajina, Sovětský svaz, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyvěšení plachty s Putinem je nepřijatelné, říká Rusko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.