Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Web města v arabštině? Nevíme o ničem, říká magistrát

Dvojice z vás o uplynulém víkendu informovalo naší redakci o podivném zobrazování webových stránek města. V sobotu večer se totiž obsah webu zobrazoval v arabštině, což není v našich končinách zrovna běžný jazyk. Drbna proto zapátrala a zjistila oficiální vyjádření správce webu.

První redakci upozornila čtenářka Jaroslava. „Proč včera před desátou hodinou večerní stránky libereckého magistrátu měli tuto podobu asi tak 20 minut,“ ptala se v sobotu večer.

Tiskové oddělení magistrátu předalo náš dotaz společnosti LIS, která provoz webu technicky zajišťuje. Dle vyjádření dodavatele mohlo jít o problém s takzvaným zobrazováním fontu Open Sans od Googlu, který se v těchto aktualitách používá, aby bylo možno zobrazit stránky bez nutnosti mít nainstalován určitý druh fontů.

„Byly zkontrolovány logy aplikace, které monitorují přístupy do aplikace i logy na serveru, na kterém je aplikace umístěna. A v žádném není informace o jakémkoliv neoprávněném přístupu, případně proniknutím do systému,“ dodala IT společnost.
„Vzhledem k nepřetrvávání problému, nejsme schopni zjistit v čem mohl být případný problém. Z důvodu nemožnosti zjistit zdroj pořízení printscreenu, bych chtěl upozornit, že mohlo jít o fingovaný obrázek upravený v nějakém grafickém programu,“ uzavřela společnost LIS.

To však autorka snímků popírá. „Rozhodně jsem nic nefingovala, jen jsem se chtěla večer podívat, zda má syn již hotový řidičský průkaz a toto se mi zobrazilo,“ doplnila.

Sečteno podtrženo, skutečný důvod změny zobrazování textů asi jen tak nezjistíme. Správce webu nemá žádné informace o napadení serveru, což je hlavní.

Štítky magistrát, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Web města v arabštině? Nevíme o ničem, říká magistrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.