Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z centra Liberce odvezli po Silvestru bezmála půl tuny odpadků

Z centra Liberce odvezli po silvestrovských oslavách bezmála půl tuny odpadu. Úklid na hlavním libereckém náměstí a v okolních ulicích zkomplikovala ráno ledovka. Technické služby proto nemohly použít připravený zametací stroj a odpadky se musely odklízet ručně, zapojilo se 12 lidí.

"Ledovka nám trochu změnila plány, nejdřív jsme museli všechno posolit, aby nedošlo k úrazu," řekl vedoucí zimní údržby Ladislav Šimerda z Technických služeb města Liberce. Už tři hodiny po půlnoci podle něj vyjížděla veškerá technika, aby ošetřila zledovatělé ulice a chodníky. "Naštěstí pod tím byl sníh, a tak to nebylo tak hrozné, jako kdyby byly ulice a chodníky holé," poznamenal.

V ulicích v centru podle Šimerdy nebylo tolik nepořádku, jako třeba loni. "Mohlo to být i počasím," řekl. Loni oslavám přálo počasí, do centra přišly slavit tisíce lidí. Letos takový zájem nebyl, v Liberci většinu noci mrholilo a mrzlo. I tak lékaři v nemocnici v noci ošetřili desítky lidí, kteří si při pádu na ledě způsobili otřes mozku, tržné rány či zlomeniny.

Rušnější vítání Nového roku zažily okrajové části města. "Nepamatuju v minulých letech takový rachot, chvílemi to vypadalo spíš jak začátek třetí světové války než oslavy, psa jsem vůbec nemohla uklidnit a kočka zalezla úplně bez sebe do nejtmavšího kouta," povzdechla si starší žena v Dolním Hanychově.

Úklid ulic po oslavách dneškem podle Šimerdy neskončí. "Až roztaje sníh bude nutné ještě znovu vyčistit náměstí, ručně vyškrábat spáru po spáře," uvedl. Zatímco konfety a zbytky pyrotechniky se podle něj uklízejí dobře, střepy jsou velkým problémem. "Centrum je dlážděné a lidé mají nepříjemný zvyk rozbíjet lahve od šampaňského o dlažbu. Kdyby je tam nechali stát, posbírali bychom je a bylo by to rychlejší, takhle se to nikdy nedá úplně vyčistit," dodal.

Napsala ČTK

Štítky odpad, Liberec, silvestr, slavnost, třetí světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z centra Liberce odvezli po Silvestru bezmála půl tuny odpadků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.