Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z Libereckého kraje odchází více lidí, než se přistěhovává

Jen tři obyvatelé ubyli Libereckému kraji za letošní první pololetí, na konci června tu žilo 438.606 lidí. Obyvatele ztratil kraj stěhováním, protože víc lidí odešlo, než se přistěhovalo. Odliv lidí byl větší než přirozený přírůstek obyvatelstva v kraji. Podobný trend zaznamenal Český statistický úřad (ČSÚ) v prvním pololetí v dalších osmi krajích.

V kraji se za prvních šest měsíců letošního roku narodilo 2197 dětí, je to o 38 méně než ve stejném období loňského roku. Do konce června zemřelo v Libereckém kraji 2099 lidí, před rokem jich bylo o 205 víc. Celkově tak kraj letos přirozenou cestou získal 98 nových obyvatel, zatímco loni jich ve stejném období 69 ztratil.

Ještě před sedmi lety získával Liberecký kraj nové obyvatele hlavně stěhováním. Počet obyvatel rostl díky lidem, kteří přicházeli za prací. V dalších letech kvůli nedostatku příležitostí lidé naopak více odcházeli. Letos kraj v prvním pololetí stěhováním ztratil 101 obyvatel. Z kraje odešlo do konce června 2394 lidí a jen 2293 se jich přistěhovalo. V roce 2008, před hospodářskou krizí, získal kraj stěhováním za první pololetí dokonce 1300 nových obyvatel.

Nejvíc obyvatel ubylo na Semilsku. Region přišel o 46 obyvatel přirozenou cestou, když víc lidí zemřelo než se narodilo. Stěhováním ztratil okres dalších 51 lidí a počet jeho obyvatel klesl na 74.288. Není to ale nic překvapivého, Semilsko dlouhodobě obyvatele ztrácí. Region stárne a vymírá, hlavně z horských oblastí lidé odcházejí.

Naopak Liberecko získalo za prvních šest měsíců roku 159 nových obyvatel, a to přirozenou cestou i stěhováním. Lidí v regionu přibývá navzdory tomu, že má v posledních měsících v rámci kraje nejvyšší nezaměstnanost, pracovních příležitostí je tam ale nejvíc. Přirozenou cestou získal region 99 nových obyvatel, dalších 60 stěhováním. Na konci června tak na Liberecku žilo 171.544 lidí.

O něco lépe letos vypadají také statistiky rozvodovosti. Zatímco v prvním pololetí 2013 ukončily soudy 654 manželství, letos jich bylo o deset méně. Přičemž 57 procent rozvedených párů mělo alespoň jedno nezletilé dítě. Sňatků naopak za prvních šest měsíců mírně přibylo. Do konce června vstoupilo v kraji do svazku manželského 727 párů, to je o 39 víc než loni.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, stěhování, Český statistický úřad, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Libereckého kraje odchází více lidí, než se přistěhovává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.