Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za Ještědem vyroste nová rozhledna ve tvaru šroubovice DNA

Šestadvacet metrů vysoká rozhledna s atypickým tvarem šroubovice DNA by měla už v příštím roce vyrůst v Osečné. Rozhlednu postaví na Jiránkové kopci u Jenišovského mlýna a stane se součástí zdejší turisticko – naučné stezky K Pramenům. Ve stejných místech rozhledna už v historii stávala.

„Chtěli jsme rozhlednu stavět již před několika lety, ale neměli jsme dostatek peněz. Teď už máme schválenou dvoumiliónovou dotaci včetně příspěvku švýcarských dárců a začínáme vybírat stavební firmu,“ uvedl starosta Osečné Jiří Hauzer.

Jak už bylo zmíněno, na stejném kopci rozhledna stávala.  Postavili ji pro vojenské účely v roce 1938, kdy byla součástí opevnění. A proč právě tento kopec? Na něm byl totiž takzvaný triangulační bod a dala se z něj kontrolovat oblast směrem k Hamru na Jezeře, Ralsku a Mimoni. Z druhé strany byla chráněná hřebenem Ještědu. Po válce se o dřevěnou věž nikdo nestaral, tak ji v 70. letech zbourali. Po několika desítkách let se tak dočká novodobého ztvárnění.

„Myšlenka návrhu vycházela především z prostředí, kde se bude objekt nacházet. Lokalita se nachází na kopci nad Prameny Ploučnice a Jenišovským rybníkem u města Osečná, ze kterého se naskýtá otevřená scenérie do všech stran,“ popsal svůj návrh tehdejší student architektury Vojtěch Geryk. Ten se svým projektem vyhrál soutěž v sedmičlenné konkurenci architektů.

Projekt rozhledny začalo město Osečná společně se švýcarskou oblastí St. Gallen realizovat počátkem roku 2005, kdy požádala Technickou univerzitu v Liberci, fakultu architektury o vyhlášení soutěže o nejlepší návrh stavby.

„Rozhledna má sedm pochozích pater, které jsou vždy vůči sobě pootočena o pětačtyřicet stupňů vždy po čtyřech metrech. Jedná se o dřevěnou konstrukci s vřetenovým schodištěm, vetknutým do podest. Dvě protilehlé boční stěny jsou zakryty dřevěným pobitím, které tak více umocňuje základní myšlenku projektu,“ charakterizuje svůj návrh Vojtěch Geryk.

Štítky rozhledna, Ještěd, Osečná, kopec, Jiří Hauzer, projekt, Technická univerzita v Liberci, Hamr na Jezeře, Ralsko, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Ještědem vyroste nová rozhledna ve tvaru šroubovice DNA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.