Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchrannou službu v České Lípě čeká stěhování do lepšího

Zdravotnickou záchrannou službu v České Lípě čeká stěhování. Z nevyhovujících prostor v areálu nemocnice by se měla přestěhovat do objektu bývalé autodopravy. Nevyužívaný a chátrající objekt je také v areálu nemocnice a podle odhadů si vyžádá investice za více než deset milionů korun.

Záchranáři ale díky tomu získají důstojné zázemí a výhodou nového umístění základny bude i rychlejší výjezd z areálu nemocnice. "Postaráme se nejprve o zprovoznění nové výjezdové základny, pak zkusíme využít i peníze z Operačního programu Životního prostředí na zateplení objektu," poznamenal krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Teď je podle něj největším problémem bývalé autodopravy střecha, kterou zatéká. Výrazné stopy zatékání jsou vidět prakticky všude, ale hlavně v bývalých místnostech pro zaměstnance autodopravy. Na rekonstrukci střechy dá kraj 2,5 milionu korun.

"Vlastní prostory, kam bude přestěhována výjezdová základna, bude financovat záchranná služba ze svých prostředků, a to jak projektovou dokumentaci, tak vlastní rekonstrukci," doplnila vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová. Za pronájem prostor ale nebude záchranná služba platit ani korunu. Jejím zřizovatelem je kraj, který je zároveň jediným vlastníkem Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má výjezdové skupiny ve 13 městech v kraji, v Liberci jsou dvě. Polovina stanovišť je v sousedství nemocničních areálů nebo přímo jejich součástí. Záchranka zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. K dispozici mají záchranáři 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Ročně vyjedou ke zhruba 60.000 případů. Provoz záchranné služby kraj dotuje, letos je v rozpočtu připraveno 146,77 milionu korun.

Stanoviště v České Lípě není jediné, které by se mělo dočkat vylepšení. "V Rokytnici nad Jizerou, kde je základna součástí domova důchodců, jsme vyjednali oddělení pozemků i objektu. Chceme zajistit připojení vody a objekt zrekonstruovat, aby tam také měli záchranáři důstojné zázemí," doplnil hejtmanův náměstek Marek Pieter (Starostové). Díky dotacím z EU by se podle něj měla také záchranná služba dočkat 20 nových sanitek a na podzim bude dokončeno i moderní operační středisko v Liberci.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky zdravotnická záchranná služba, Česká Lípa, nemocnice, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Liberec, Marek Pieter, Starostové a nezávislí, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrannou službu v České Lípě čeká stěhování do lepšího  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.