Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o koleje univerzity v Liberci klesá, místo je pro každého

Zájem o ubytování na kolejích Technické univerzity v Liberci v posledních letech klesá. Ještě před čtyřmi lety měl na kolej v Liberci nárok jen student, jemuž cesta do školy trvala déle než 45 minut, teď může ubytování získat prakticky každý, kdo o něj požádá. Důvodem klesajícího zájmu je úbytek studentů, řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

V Liberci v současné době studuje zhruba 8000 mladých lidí, ještě před čtyřmi lety jich bylo až o čtvrtinu víc. Univerzita má nyní na kolejích v Harcově a Vesci téměř 3400 lůžek, z toho 90 je vyčleněno pro stálé hotelové ubytování.

"Evidujeme 2580 žádostí o ubytování na kolejích Harcov, z toho 70 je absolventů středních škol z Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu, kteří se připravují na studia na vysokých školách v České republice, a 28 je absolventů univerzity, kteří hledají po skončení studia práci nebo už ve městě pracují," uvedla Kočárková. Harcovský areál nabízí přes 3000 lůžek, za něž studenti platí zhruba 2250 až 2700 korun měsíčně. Areál prošel modernizací a v soutěži Excelent Kolej se pravidelně umisťuje na prvním místě.

Technická univerzita má ještě koleje ve Vesci, kvůli malému zájmu o ubytování tam ale zrušením paland snížila kapacitu z 380 na 314 lůžek. Na rozdíl od harcovského areálu, který je v těsné blízkosti školy, je Vesec na druhé straně města. Proto je zájem o ubytování v tamních pokojích malý, přestože za lůžko se tam platí i méně než 2000 korun za měsíc. "Na koleji Vesec evidujeme 26 žádostí, z důvodu efektivnějšího využití kapacity koleje tam bydlí i přes 50 agenturních pracovníků," dodala Kočárková.

I v Liberci dává v posledních letech stále více studentů přednost společnému pronájmu bytů, kde mají větší soukromí. V současné době nabízejí realitní kanceláře v krajském městě a jeho okolí pro studenty kolem stovky bytů od garsonek po 3+1 s nájmy od 3500 korun za měsíc až po 8500 Kč. Na rozdíl od plně vybavených kolejí jsou však byty většinou jen s kuchyňskou linkou nebo jen minimálně vybavené. Areál kolejí navíc nabízí menzu, klub i sportoviště a areál univerzity v docházkové vzdálenosti.

Zatímco zájem studentů o koleje klesá, stále více je využívají turisté, hlavně přes léto. Od června do konce srpna se na kolejích liberecké univerzity ubytovalo podle Kočárkové téměř 3600 hostů, v průměru zůstávali šest dní. Za ubytování zaplatili bezmála tři miliony korun. "Zisk z hotelového ubytování použije škola například na obnovu ledniček, matrací, židlí nebo lůžkovin," dodala mluvčí.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o koleje univerzity v Liberci klesá, místo je pro každého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.