Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zámecký park ve Frýdlantě získá svoji původní podobu

Zámecký park ve Frýdlantě na Liberecku prochází nejrozsáhlejší úpravou za několik desetiletí. Revitalizace si vyžádá zhruba 11 milionů korun. Park se obnovuje tak, aby znovu získal svoji původní podobu, řekla kastelánka Hradu a zámku Frýdlant Jana Pavlíková.

"Dříve to bylo tak, že na zámku měli svého zahradníka, který se o park staral, a pokud se objevily náletové dřeviny, tak se hned v zárodku zlikvidovaly," uvedla kastelánka. S tím se podle ní skončilo někdy v období druhé světové války. "Takže nyní je tam spousta náletů, ze kterých se za desetiletí staly vzrostlé stromy," konstatovala. Samotnou ji ale překvapilo, kolik náletových dřevin bude třeba odstranit. "Je jich skoro 700," upřesnila.

Nynější kácení stromů by mělo být hotové do konce března. Následovat bude vysazování nových dřevin a keřů a do parku se vrátí i květiny. "Kolem hradu se budou třeba vysazovat růže, takže získáme takovou růžovou zahradu. Předpokládáme, že když zrovna budou kvést, tak se návštěvníci podívají i na ně. Bude to spojené s výkladem," řekla kastelánka.

Na revitalizaci parku ve Frýdlantu přispěla Evropská unie. Kácení náletových dřevin, ošetření stromů a výsadba nových se provádí i v parcích tří dalších památkových objektů v Libereckém kraji. Nejrozsáhlejší je obnova anglického parku na zámku Sychrov u Turnova, jež si vyžádá 13,6 milionu korun. Na hradu Grabštejn na Liberecku bude stát 3,2 milionu a na zámku Hrubý Rohozec u Turnova zhruba tři miliony korun.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Frýdlant, zámek, Liberecký kraj, dřevina, Jana Pavlíková, druhá světová válka, Evropská unie, Turnov, zámecký park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký park ve Frýdlantě získá svoji původní podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.