Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záplavy v Chrastavě připomíná pomník z žulových kamenů

Deset žulových kamenů ve tvaru padajících kostek domina připomíná ode dneška v Chrastavě na Liberecku povodně, které na den přesně před čtyřmi lety způsobily ve městě škody za stovky milionů korun. Velká voda tehdy zničila nejen část šestitisícového města, ale postihla polovinu Libereckého kraje.

Kvádry jakoby padající proti proudu řeky mají symbolizovat odpor člověka vůči řádění živlu. Informaci včera řekl při slavnostním odhalení starosta Michael CanovSedmý srpen 2010 byl pro město zcela mimořádnou událostí, která zasáhla všechny občany. Chceme, aby si tento okamžik uvědomovaly i další generace," uvedl Canov.

Blesková povodeň, která 7. a 8. srpna 2010 postihla Liberecký kraj, si vyžádala pět lidských životů. Postiženo bylo 81 měst a obcí, voda zasáhla více než polovinu území kraje. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Chrastava tehdy patřila k nejpostiženějším. Město dvakrát zasáhla záplavová vlna, která zatopila centrum do více než metrové výšky. Jen škody na městském majetku odhadla radnice na 180 milionů korun, za stovky milionů byly na majetku kraje a Povodí Labe. Čtrnáct domů se muselo zbourat a město přišlo i o devět mostů a pět lávek. Právě z pozůstatků jednoho z mostů, který byl na Vítkovském potoce, vznikl pomník. "Voda tehdy kvádry odnesla po Vítkovském potoce a Jeřici několik set metrů," zmínil Canov. Kvádry jsou dlouhé tři až 3,7 metru.

Město je čtyři roky od ničivých záplav lépe připravené. "Koryta jsou prohloubena, rozšířena a zpevněna. Proti takovému živlu, jaký tady byl před čtyřmi lety, ale obrany není. Díky úpravám by však následky asi byly menší," odhadl starosta.

Většinu škod se ve městě už podařilo odstranit, zbývá dodělat ještě krajské silnice. Letos se pracuje na vozovce přes osadu Vítkov. "Samozřejmě jsou velké problémy. Ve vesnici, kde jsou domy podél cesty, se jen těžko dělají objízdné trasy. Omezení budou muset lidé snášet do listopadu, kdy má akce za sto milionů skončit," řekl Canov. Příští rok se podle něj bude ještě dodělávat jeden úsek na Andělohorské ulici na spojnici z Chrastavy do Kryštofova Údolí.

Napsala ČTK

Štítky Chrastava, Liberecký kraj, povodeň, Michael Canov, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záplavy v Chrastavě připomíná pomník z žulových kamenů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.