Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel první polistopadový rektor liberecké univerzity

V 84 letech zemřel první svobodně zvolený polistopadový rektor Technické univerzity Zdeněk Kovář. "Pan profesor Kovář spojil podstatnou část svého bohatého tvůrčího života s naší univerzitou a nyní, když ve svých 84 letech navždy odešel, zůstane po něm prázdné místo," uvedla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

"Byl uznávaným odborníkem, vynikajícím vědcem a inženýrem, který se v průběhu svého pracovního působení na vysoké škole i v průmyslu zasloužil o vývoj a inovaci spalovacích motorů," připomněla.

Komunistický režim mu po roce 1968 znemožnil pracovat na vysoké škole. Deset let mohl dělat pouze řidiče nákladního auta, než směl pracovat v konstrukci podniku Liaz. Na libereckou akademickou půdu vrátil až po listopadu 1989 a významně se zasloužil o její rozvoj. "Profesor Zdeněk Kovář byl zejména v 90. letech výraznou osobností společenského a politického života v Liberci. V oblasti vysokého školství České republiky je nesmazatelně zapsán jako vůbec první předseda České konference rektorů. V rámci této funkce se také zasloužil o přechod z totalitního systému vysokých škol do dnešní demokratické podoby," uvedl současný rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs.

Kovář byl aktivní i v současnosti. Na podzim kandidoval v komunálních volbách v Liberci jako bezpartijní za Starosty pro Liberecký kraj. Získal 3831 hlasů a na kandidátce díky tomu postoupil ze 37. na 29. místo.

Zádušní mše za profesora Kováře se bude konat v Ruprechticích v kostele sv. Antonína v pátek 19. prosince od 15:00.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky univerzita, Zdeněk Kovář, vysoká škola, Sametová revoluce, LIAZ a.s., Liberec, Česká konference rektorů, Česko, Zdeněk Kůs, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel první polistopadový rektor liberecké univerzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.