Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ZOO dnes uspořádala letošní poslední večerní prohlídku

Takzvané enrichmentové pomůcky určené ke zpestření života zvířat v zajetí viděli dnes návštěvníci liberecké zoo při letošní poslední večerní prohlídce. Pomůcky pro zoo vytváří dobrovolníci pod vedením ošetřovatelů, řekl mluvčí zahrady Jan Kubánek.


"Jedná se například o různé skrýše vyrobené z kartonových krabic, do kterých ukryjeme ovoce a různé drobné pamlsky. Odměna za toto pátrání bývá sladká a zvířatům navíc přinese i zpestření v podobě narušení stereotypu jejich pobytu v zoo," uvedl Kubánek.

Při dvou ze tří letošních adventních prohlídek konaných za tmy mohli návštěvníci vidět, jak si s krabicemi dokážou poradit opice. "Je to otázka několika minut než překonají počáteční bázeň a udělají velmi rychle z těchto lákadel jen hromadu roztrhaného papíru," konstatoval Kubánek. Takové pomůcky vytváří zahrada také například pro divoké šelmy. "Třeba z hadic se jim dělají pletené hračky a v minulosti jsme pro tygry vyrobili i makety antilop," uvedl mluvčí.

Přímo na Štědrý den ošetřovatelé pro zvířata žádné zvláštní menu nechystají. "Pouze některým druhům, například exotickým ptákům v pavilonu tropů, dopřáváme porce obvyklé potravy obohacené o sušené ovoce. Obohacený jídelníček čerstvým ovocem a zeleninou potěší i obyvatele pavilonu opů a slonů," upřesnil Kubánek.

Na Štědrý den bývá zahrada oblíbeným cílem zejména rodin s dětmi. Kolik lidé v ten den za prohlídku zaplatí, nechává zoo na jejich úvaze. Loňský rok byl rekordní. "Podařilo se od šlechetných návštěvníků shromáždit skoro 64.000 korun. Oproti roku 2012 byl dobrovolný příspěvek téměř dvojnásobný," ocenil mluvčí.

Liberecká zoo chová kolem 950 zvířat ze 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani, sloni nebo šimpanzi. Letošní návštěvnost by měla být o něco lepší než loňská. Podle Kubánka předpokládají, že přesáhnou do konce roku hranici 330.000 návštěvníků.

Napsala ČTK

Štítky zahrada, Štědrý den, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO dnes uspořádala letošní poslední večerní prohlídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.