Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Větrné elektrárny přinesou Višňové statisíce korun ročně

Dalších šest větrných elektráren před několika měsíci vyrostlo v česko-polském pohraničí. Slavnostní zahájení ostrého provozu Farmy větrných elektráren Andělka je naplánováno na tento čtvrtek. Projekt přinese do kasy obce nemalé finanční prostředky. Višňová už při kolaudaci obdržela finanční dar milion korun.

„Obec má s provozující firmou uzavřenu smlouvu o poskytnutí finančního daru. Při kolaudaci jsme obdrželi na účet milion korun, a dále z každé větrné elektrárny každý rok sto tisíc,“ sdělila starostka Višňové Vladimíra Erbanová a doplnila: „Společnost navíc do všech domácností v Andělce, stálých i chalupářů, společnost nechala nainstalovat zdarma satelity pro nerušený příjem televizního signálu.“

Višňová by z nových větrných elektráren mohla těžit až do roku 2036, do kdy je stavba povolena. Veškerá vyrobená energie je odvedena do veřejné sítě provozované společností ČEZ.

Ještě minulý rok místní proti stavbě větrných elektráren zbrojili. Většina obyvatel Andělky měla obavy z nadměrném hluku. Po půl roce testovacího provozu se situace v příhraniční obci zklidnila, emoce vyprchaly a petice už nikdo nesepisuje. Díky darům provozující společnosti se obci podaří opravit třeba kulturní dům nebo místní silnice.

Štítky višňová, Andělka, elektrárna, větrná energie, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrné elektrárny přinesou Višňové statisíce korun ročně  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.