Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Školní rok zahájila v Liberci poprvé waldorfská třída

Školní rok dnes poprvé v Liberci zahájila i waldorfská třída, v Libereckém kraji jde teprve o druhou školu tohoto typu. Do první třídy nastoupilo 14 dětí. V celém kraji učitelé dnes přivítali více než 5000 prvňáčků.

Waldorfská škola byla dosud v kraji jen v Semilech, v Liberci ji zřídilo město ve spolupráci se spolkem Wrabec jako odloučené pracoviště Základní školy Kaplického. "Jsme rarita, že jsme státní škola waldorfského typu, protože v dnešní době vznikají spíše soukromé," uvedla učitelka první třídy Tereza Hrůzová.

Podle ředitele ZŠ Kaplického Pavla Zeronika nejsou v ČR jediní. V pražské ZŠ Dědina zjišťoval, jak taková kombinace běžné a alternativní výuky může fungovat. "Ředitel této školy si to nemůže vynachválit," uvedl Zeronik, který se tam byl osobně na výuku podívat. "Byl jsem v něčem mile překvapen a ředitelem ubezpečen, že žáci ve waldorfu dosahují lepší výsledky v matematice a v dalších oblastech," dodal. Některé prvky používané ve waldorfských třídách by do budoucna rád zařadil i do běžné výuky.

Výuka ve waldorfské škole je hodně založena na umění a pohybových aktivitách, rovněž na praktické práci s různými materiály jako hlína, dřevo či textil. Vyučování je více prožitkové, což podle waldorfské pedagogiky přispívá k účinnějšímu ukládání učiva do paměti. Na vysvědčení nejsou známky, ale slovní hodnocení . Hrůzová navíc každému dítěti napíše báseň na míru, která ho provází při další výuce. "Měla by mu pomoci překonat to, s čím potřebuje pracovat," řekla. Podle ní je mylná představa, že výuka probíhá chaoticky a bez disciplíny. Pravidla se ale podle ní nenastavují direktivně. "Samozřejmě je to náročnější, když jsou některé děti komplikovanější," dodala.

Waldorfská škola bude v Liberci vznikat postupně, každý rok přibude jedna třída. Učit se budou děti ve školní budově v Gollově ulici v centru města, kterou nechala postavit v roce 1866 baronka Marie Pavlína Liebiegová. "Budova měla sloužit pro zušlechťování těla i ducha děti dělníků, kteří pracovali v Liebiegově továrně, což mi připadá, že na to tady navazujeme," uvedla Hrůzová.

V tomto školním roce bude 200 základních škol v Libereckém kraji navštěvovat 40 tisíc žáků. Do 50 středních škol dnes nastoupilo 15 tisíc studentů, z toho 4500 do prvních ročníků. V 250 mateřských školách je zapsáno přes 15 tisíc dětí. Ne pro všechny školáky ale dnes škola začala. O týden delší prázdniny budou mít žáci jablonecké ZŠ Šumava, nastoupí až 11. září. Důvodem jsou práce na zateplení budovy a rekonstrukce oken.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky waldorská škola, Liberec, školní rok, Liberecký kraj, Česko, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Pěkné, mít v ve 21. století součástí školského systému něco, co je založeno na bludných základech Steinerova antroposofismu, znamená že ti zednáři mají nebezpečně dlouhé prsty.

Úterý, 5. září 2017, 07:14Odpovědět

Školní rok zahájila v Liberci poprvé waldorfská třída  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.