Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj chce stipendia poskytovat i na soukromých školách

Liberecký kraj zvažuje rozšíření svého stipendijního programu na obory zajišťované na soukromých středních školách. Mezi podporovanými obory by mohl být v budoucnu třeba ošetřovatel. Také po nich je mezi zaměstnavateli velká poptávka. Stipendijní program zřídil Liberecký kraj od školního roku 2010/2011 a v současné době podporuje už 17 oborů. Za osm let kraj na stipendiích vyplatil víc než devět milionů korun.

V současné době podporuje kraj učně a studenty jen na školách, které zřizuje. I soukromé školy ale podle Tulpy nabízejí obory, které jsou potřebné a zájem o ně je třeba zvýšit. "Příkladem je třeba obor čalouník," poznamenal krajský radní pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Obor nabízí soukromé Střední odborné učiliště nábytkářské a střední odborná škola v Liberci. V kraji je to ojedinělý obor, po jehož absolventech je velká poptávka. "Loni v celé republice tento obor dokončilo jen 25 studentů," řekl ředitel školy Václav Tichý.

Nábytkářské učiliště už loni samo vyhlásilo pro obory čalouník a truhlář stipendijní program. Zařazení těchto oborů do krajského programu by podle Tichého škole pomohlo a přispělo by ke zviditelnění oborů. "Jsme soukromá škola a nemáme peněz nazbyt, u těchto oborů ani nemůžeme žádat školné," poznamenal ředitel školy. V současné době se podle něj na čalouníka učí v každém ročníku jen od pěti do sedmi lidí. "O obor truhlář je zájem mnohem větší, také je po nich obrovská poptávka," dodal.

Motivační stipendium zavedl Liberecký kraj pro studenty oborů zejména ze strojírenství nebo stavebnictví, podporuje i budoucí skláře nebo optiky, ale také třeba budoucí farmáře nebo sklářské technology. Studenti mohou získat měsíčně 200 korun v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 Kč ve třetím a případně i čtvrtém ročníku a navíc každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16 tisíc korun nebo 23 tisíc v maturitním oboru.

Na stipendium mají nárok všichni studenti ve vybraných oborech, podmínkou je docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr známek. Na stipendia v některých oborech přispívají Preciosa, ZOD Brniště a od letošního roku také Silnice LK.

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, škola, stipendium, střední škola, Kateřinky, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Václav Tichý, Preciosa, Silnice LK a.s., ZOD Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce stipendia poskytovat i na soukromých školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.