Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jablonci na Šumavě zahájili výuku s týdenním zpožděním

S týdenním zpožděním zasedli dnes do lavic děti ze Základní školy Šumava v Jablonci nad Nisou. Důvodem delších prázdnin byla rekonstrukce a zateplení pavilonu C zhruba za devět milionů korun. Akce byla o to náročnější, že před samotným zateplením obvodového pláště a výměnou oken bylo nejprve nutné odstranit azbest z panelů. Práce na škole budou ještě pokračovat zhruba do poloviny října.

"Letos se podařilo zateplit pavilon C, který škola otvírala v době, kdy jsem tady nastupoval do páté třídy. Byla to vůbec první sportovní třída zaměřená na lyžování v Jablonci," řekl u příležitosti zahájení školního roku na Šumavě jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Na zateplení pavilonu získalo město čtyři miliony z evropských fondů. Byla to ale podle primátora jen jedna z řady letošních investic do školských budov, pokračovat budou i v příštích letech.

"Tak jako u ostatních velkých pavilonových škol bylo nutné nejprve odborně zlikvidovat azbest, který se v minulých letech vkládal do meziokenních, takzvaných boletických panelů. To jsme prováděli hned na začátku prázdnin. Likvidace asi o deset dnů stavbaře zdržela, jelikož je třeba ji provádět za přísných opatření tak, aby azbestová vlákna neunikala do okolí. Pak se začalo znovu vyzdívat, měnit okna i dveře, montovat vzduchotechniku v učebnách a kancelářích pavilonu," zdůvodnil prodloužení stavby vedoucí městského odboru rozvoje Otakar Kypta.

Jablonec dá letos do oprav a rekonstrukcí svých mateřských a základní škol zhruba 37 milionů korun. Vedle zateplení školy Šumava patří k velkým akcím modernizace pavilonové Mateřské školy Hřbitovní za 14 milionů korun. "Mateřská škola ve Hřbitovní patří k těm největším. Dříve byly její součástí také jesle. Tvoří ji tři pavilony, které bylo třeba zateplit, a dokončit tak opravy, jež zde proběhly před deseti lety," řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Školka bude mít bezbariérový vstup. Děti by měla přivítat za týden, práce tam ale také budou pokračovat do října.

Autoři | Foto Markéta Hozová

Štítky Jablonec nad Nisou, škola, ZŠ Šumava, rekonstrukce, Šumava, pavilon, Petr Beitl, ODS, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci na Šumavě zahájili výuku s týdenním zpožděním  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.