Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecké univerzitě ubývají studenti. Místo je i na kdysi exponovaných oborech

Zatímco v minulosti se s nižším zájmem studentů potýkaly zejména náročné technické obory Technické univerzity v Liberci, v posledních letech už se úbytek uchazečů dotýká i exponovaných oborů včetně těch ekonomických. O ty byl přitom v minulosti enormní zájem. Letos už musela ekonomická fakulta na některé obory vypsat druhé kolo přijímacího řízení, aby je naplnila.

„Je to hlavně důsledek demografické křivky,“ řekl prorektor liberecké univerzity pro vědu a výzkum Pavel Němeček. „Jako jeden z důvodů vidím také to, že mladí lidé, kteří končí střední školu, úplně nedocení význam technického vzdělávání, nevidí kolem sebe ty vzory a nevidí tu perspektivu, kterou dnes technické, ale i ekonomické a další vzdělávání má," dodal.

Úbytek studentů podle něj není jen problémem liberecké univerzity, ale všech vysokých škol. Studentů je méně než před pěti, šesti lety. V roce 2011 se ke studiu v Liberci hlásilo 8833 lidí, letos bylo přihlášených už jen 5266. „Letos už jsme se dostali v rámci té národní úrovně na demografické dno. Objevilo se to už loni a zopakuje se to zřejmě i v příštím roce, protože se zdá, že to dno je rozprostřeno asi do tří roků," doplnil Ivan Jáč z ekonomické fakulty.

Kde se musí počítat, je menší zájem

Na ekonomické fakultě mají podle něj studenti nejmenší zájem o matematizované obory. „Kde se musí pracovat logicky a počítat, a menší zájem je i o naše informatické obory," poznamenal Jáč.

Zejména v oblasti informačních technologií se podle něj mladým lidem nechce studovat, když vidí, že i bez diplomu je možné se v oboru velmi dobře uživit a úspěšně podnikat. Ke studiu bakalářských oborů na ekonomické fakultě se letos hlásilo 925 studentů, přijato jich bylo 558. K 11. září se jich ke studiu zapsalo jen 271. „Zápisy ale končí až 30. září," upozornila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Celkově se letos ke studiu na liberecké univerzitě hlásilo 5266 studentů, z toho 3573 jich bylo přijato do bakalářského, navazujícího magisterského či doktorského studia. Zapsáno jich je ale zatím jen zhruba 2100. Liberecká univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní, která byla pro studenty otevřena 1. září 1953. Za dobu své existence vychovala přes 30.000 absolventů.

Univerizta v prestižním žebříčku

Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři fakulty - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky. Od loňského srpna má univerzita sedmou fakultu - vznikla transformací Ústavu zdravotnických studií, který univerzita založila v roce 2004. V roce 2009 přibyl ještě Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Loni se liberecká univerzita zařadila na prestižní žebříček vysokých škol The ranking. V současné době na škole studuje zhruba 7000 mladých lidí.

Autoři | Foto

Štítky TUL, Technická univerzita, univerzita, Technická univerzita v Liberci, studium, Ivan Jáč, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké univerzitě ubývají studenti. Místo je i na kdysi exponovaných oborech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.