Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj chce v České Lípě otevřít dva zdravotnické obory

Liberecký kraj chce v příštím školním roce otevřít v České Lípě dva zdravotnické obory. Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se zatím učí jen na zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chybí, přestože zaměstnavatelé včetně krajské nemocnice v České Lípě mají o takové absolventy zájem. Pokud ministerstvo školství záměr podpoří, třídy najdou zázemí v budově obchodní akademie.

Liberecký kraj podle Tulpy neplánuje vznik nové zdravotní školy, v České Lípě vznikne detašované pracoviště Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci. Otevřít by se měly v příštím roce dvě třídy po zhruba 30 studentech. "Vznik zdravotnických oborů je také vázán na Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa. Ta nejenže záměr podporuje, ale přislíbila i spolupráci při zajištění výuky," dodal hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

V České Lípě kraj nabídne maturitní obor zdravotnický asistent a učební obor ošetřovatel. V prvních dvou letech bude podle Tulpy škola sídlit v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození v České Lípě. Podle zájmu o obory pak kraj zváží případný přesun do jiné budovy. V budově akademie je ale podle Tulpy dostatek prostoru, aby se tam obě školy vešly. Nedostatkem je ale chybějící tělocvična a nedostatečná kapacita sociálního zázemí. "To by se případně muselo řešit přístavbou," řekl.

Po středním zdravotnickém personálu je podle Tulpy na trhu práce poptávka a do budoucna se dá očekávat její růst. Mladých lidí v těchto oborech ale stejně jako jinde vlivem demografického vývoje ubývá. Zájem o učňovský obor ošetřovatelství chce proto kraj od příštího roku podpořit motivačním stipendiem. Studenti budou mít možnost získat v prvním ročníku 200 korun měsíčně, ve druhém 300 Kč a ve třetím 500 Kč a k tomu každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16 tisíc korun. Podpora se bude podle Tulpy vztahovat i na budoucí ošetřovatele na školách v Liberci a Turnově.

Autoři

Štítky Česká Lípa, zdravotní škola, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Liberec, Turnov, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, okres Česká Lípa, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce v České Lípě otevřít dva zdravotnické obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.