Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemědělská škola ve Frýdlantu bude mít moderní dílny za desítky milionů

Střední škola ve Frýdlantu bude mít novou budovu s dílnami pro výuku zemědělských a technických oborů. Její výstavba je projektem Libereckého kraje za více než 76 milionů korun s podporou evropských dotací. Pro školu to bude znamenat další zvýšení kvality výuky.

"Budou tam dílny pro opravy zemědělských strojů a zařízení, kovárna, dílny pro žáky prvních ročníků, to znamená ruční a strojní obrábění kovů a částečně i dřeva. Odborná učebna na svařování a autoškola," vypočetla ředitelka Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Alena Dvořáková.

Radní kraje tento týden odsouhlasili vyhlášení soutěže, z níž vzejde firma, která centrum odborného vzdělávání postaví. Nejzazším termínem dokončení je prosinec 2018. V rámci projektu získá škola nejen nové prostory, ale také vybavení za 20 milionů korun. Podle ředitelky se vybavenost snaží postupně vylepšovat i díky jiným projektům. Škola patří mezi 30, které podporuje ministerstvo zemědělství. "Každý rok dostáváme dva miliony korun na nákup zemědělské techniky," řekla Dvořáková.

V Libereckém kraji jsou vedle Frýdlantu už jen dvě školy, které alespoň částečně nabízí výuku zemědělských oborů. Jsou to střední odborné školy v Liberci a České Lípě. V minulém školním roce studovalo zemědělské obory v kraji 365 žáků, z toho více než dvě třetiny ve Frýdlantu. "Oproti stavu před deseti lety je zájem poloviční," uvedla mluvčí kraje Markéta Žitná.

Podle ředitelky školy ve Frýdlantu jsou ale na tom lépe než před několika lety. Pomohlo tomu zařazení dvou zemědělských oborů do stipendijního programu Libereckého kraje, finančně studenty podporuje i zemědělská firma ZOD Brniště. "Na oboru agropodnikání jsme pět let neměli žádného žáka, teď jich máme 15. A zhruba o 20 procent stoupl počet žáků na oboru zemědělec - farmář," řekla Dvořáková.

Podle Žitné v kraji už není žádný klasický školní statek, který by sloužil jen pro potřeby výuky. "Žáci odborný výcvik absolvují z části na školní farmě, z části u zaměstnavatelů - zemědělců," uvedla. Přesto jeden školní statek kraj stále vlastní, je ve Frýdlantu. "Vykonává ale zemědělskou činnost a jako školní podnik slouží pro praxi žáků," dodala.

Zkušenosti na statku získávají studenti hlavně v živočišné výrobě. "Mají tady i malou demonstrační stáj, kde mají ustájené dvě dojné krávy a chov prasat," uvedl jednatel Školního statku Frýdlant Tomáš Kysilka. Ještě před několika lety na tom byl statek špatně, ziskový je od roku 2014. Kysilka je jednatel od roku 2012, kdy bylo na statku 20 dojnic. Dnes je tam stádo 150 zvířat. Krávy s certifikací bio prodává statek do Rakouska, jalovice na Slovensko, mladé býky do Turecka a bio oves do Německa. Seno odebírá zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Hospodaření statku loni skončilo v plusu 1,2 milionu korun. "Vše, co se vydělá, se investuje zpátky," řekl jednatel. Loni se za dva miliony korun opravila střecha kravína, která byla v havarijním stavu. Nyní se v kravíně postupně obměňují technologie, podlahy i rozvody.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Frýdlant, škola, dílny, Střední škola ve Frýdlantu, dílna, statek, projekt, Liberecký kraj, Alena Dvořáková, Ministerstvo zemědělství České republiky, ZOD Brniště, Turecko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělská škola ve Frýdlantu bude mít moderní dílny za desítky milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.