Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci dnes začne dvoudenní slavnostní zahájení nového akademického roku vysokých škol

V Liberci dnes začne dvoudenní slavnostní zahájení nového akademického roku vysokých škol. Akademici je chtěli spojit s protesty kvůli nespokojenosti s financováním vysokých škol, které plánovali na celý týden. Minulý týden je ale odvolali, vláda totiž rozhodla o růstu jejich rozpočtu o požadované minimum tří miliard korun proti letošku. První týden akademického roku tak budou pomocí nejrůznějších akcí seznamovat veřejnost se stavem vysokého školství.

Slavnostního zahájení akademického roku na liberecké Technické univerzitě se zúčastní vedle rektorů a dalších zástupců vysokých škol i další hosté. Vystoupí ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) nebo náměstkyně místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Lucie Orgoníková. Následně začne dvoudenní zasedání České konference rektorů.

Vysoké školy původně žádaly navýšit svůj rozpočet o 4,5 miliardy korun proti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Poukazovaly na to, že jejich rozpočet se od roku 2012 pohybuje stále kolem 21 miliard korun, zatímco ekonomice se daří. Vysoké školy si stěžují, že jsou hluboce podfinancované. Tvrdí, že se kvůli tomu nemohou věnovat všem studentům, což ohrožuje konkurenceschopnost a budoucí prosperitu státu.

Navýšení rozpočtu o tři miliardy korun označil předseda ČKR Tomáš Zima za kritickou částku pro to, aby se kvalita českého vysokého školství nezhoršovala. Rektoři by chtěli, aby se budoucí vláda zabývala problematikou vysokého školství víc než současná.

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller vyzval ostatní akademiky, aby v tomto týdnu ve výuce ve 12:05 několik minut diskutovali se studenty o situaci českého vysokého školství. Podle něj není růst rozpočtu v příštím roce dostatečným řešením. "Nemáme pevné záruky adekvátního růstu pro následující období ani systematického financování kvalitativních změn na tuzemských vysokých školách," uvedl.

Rozpočet vysokých škol by měl být příští rok přibližně 24 miliard korun. Po jeho schválení současnou vládou o něm bude rozhodovat až nová Sněmovna vzešlá z říjnových voleb.

Autoři

Štítky Liberec, TUL, univerzita, vysoká škola, slavnostní zahájení, rozpočet, ČSSD, Stanislav Štech, Lucie Orgoníková, Česká konference rektorů, Kateřina Valachová, Jaroslav Miller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci dnes začne dvoudenní slavnostní zahájení nového akademického roku vysokých škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.