Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Modelku oblékli do nanovláken. Textilní a oděvní návrhářství slaví 25 let

Jak proniknout s nanovlákny do umění? To předvedl absolvent Katedry designu fakulty textilní na liberecké univerzitě Svatoslav Krotký. Ten přišel s metodou, kdy se nanovlákna nafoukají na holé tělo modelky. Ukázal to na módní přehlídce, která se konala při příležitosti výročí 25 let oboru Textilní a oděvní návrhářství a 15 let studijního zaměření Sklo a šperk.

„Tomu se říká oděv na míru,“ žertoval Pavel Pokorný z katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů fakulty textilní, když zařízení podobné zmenšenině sněžného děla začalo chrlit nanovlákna na modelku. Právě on řešil nanášení vláken po technické stránce.

Podle něj je tento nápad starý asi pět let. „Neměli jsme na to v té době ovšem technologii. Pobyt v elektrickém poli při elektrostatickém zvlákňování by modelky nepřežily,“ vysvětlil.

Prakticky mohli podobnou technologii použít až s příchodem technologie odstředivého zvlákňování. „Sloučili jsme potom dva již propadlé americké patenty a vytvořili zařízení ne nepodobné tomu na výrobu cukrové vaty. S tím rozdílem, že se nám daří vlákna ještě vynášet do prostoru. Práce s modelkami je pro nás přesahem naší vědecké práce do oblasti výtvarna i módy. Tyto mezioborové spolupráce jsou pro obě strany vždy inspirativní," dodal Pokorný.

Autoři | Foto TUL

Štítky nanovlákna, TUL, univerzita, Katedra designu, Pavel Pokorný, technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Modelku oblékli do nanovláken. Textilní a oděvní návrhářství slaví 25 let  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.