Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonec zvyšuje kapacitu svých mateřinek, dětí přibývá

V Jablonci nad Nisou se rozhodli zvýšit kapacitu svých mateřských škol, dětí přibývá a místa přestávají stačit. Už v lednu proto otevře město novou třídu pro předškoláky v Mateřské škole v Kokoníně. Od letošního září je předškolní vzdělávání povinné pro všechny děti, které do 31. srpna 2017 oslavily páté narozeniny.

"I když velká většina pětiletých dětí už nějakou mateřskou školu navštěvuje, přišlo k zápisu 55 nových, kterých se tato povinnost týká. V následujících měsících po zápise postupně přicházeli další rodiče, kteří na svoji zákonnou povinnost zapomněli a chtěli přihlásit své předškoláky," popsal situaci náměstek primátora Miloš Zahradník (ČSSD). Letos se podle něj podařilo uspokojit všechny žádosti, městské školky jsou ale zcela plné. Kapacitu tak bude třeba pro příští roky zvýšit.

Jako první otevře už v lednu novou třídu kokonínská školka, jejíž kapacita se tak zvýší o 18 míst. "Hledali jsme vhodné prostory pro rozšíření kapacit mateřských škol. Jako nejvhodnější se jevilo upravit prostory v kokonínské mateřské škole, kde byly nevyužívané školnické byty. Rekonstrukce nás stála milion korun," doplnil náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Zápis do nové třídy se uskuteční v první polovině prosince.

Městské školky v Jablonci mají 1615 míst, v minulých letech se do nich dařilo umisťovat i děti mladší tří let. "V souvislosti s novým zákonným opatřením, které ukládá pětiletým dětem povinnost absolvovat předškolní vzdělávání, se ale obáváme, že děti, kterým budou tři roky v průběhu příštího roku, budeme umísťovat obtížněji," řekla vedoucí oddělení školství magistrátu Zdeňka Květová. Jablonec proto v rámci prorodinné politiky přispívá rodičům až 1500 korunami měsíčně na umístění mladších nebo zdravotně znevýhodněných dětí v soukromých mateřských školách, pokud se pro ně nenašlo místo v městské mateřince.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, školka, Miloš Zahradník, Miloš Vele, Zdeňka Květová, mateřská škola, Kokonín, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zvyšuje kapacitu svých mateřinek, dětí přibývá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.