Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do rozpočtů libereckých škol pošle město miliony navíc. Další dva chce najít na platy

Větší počet školáků, ale i velký vnitřní dluh. To jsou hlavní důvody navýšení rozpočtů libereckých základek a školek. Příští rok si tak městem zřizované organizace rozdělí o 6,4 milionu korun více než letos. Radnice chce ještě během roku 2018 sehnat další dva miliony na zvýšení platů kantorů.

„Pokud chceme zvyšovat kvalitu vzdělávání, musíme k tomu vytvářet i rozpočtově přívětivé prostředí v oblasti pomůcek, moderního vybavení nebo menších oprav, které si školy hradí samy, a to nad rámec energií či investic, jež z rozpočtu města zajišťujeme zvlášť. Kvalita stojí peníze a město takto signalizuje, že o ni má prvotní zájem,“ uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Jeho rezort stanovil svůj rozpočtový záměr na budoucí dva roky v rámci dokumentu Střednědobé cíle kvality vzdělávání v základních školách s tím, že minimálně do ZŠ pošle v letech 2017 a 2018 dohromady o 5,54 miliónu navíc. Souhrnné navýšení pro základní školy ale nakonec činí 7,28 miliónu.

„Cílem je nejen pokrýt zvýšené nároky plynoucí z většího počtu školáků, ale také postupně snižovat míru vnitřního zadlužení z předchozích let,“ upřesnil mluvčí magistrátu Jan Král.

Město také plánuje sehnat další dva miliony na zvýšení mezd učitelů. „V roce 2017 jsme takto do škol poslali jeden milión, na rok 2018 bych rád získal dva. Ředitelé škol mají v jejich rozdělení volnou ruku, nicméně jimi primárně odměňují ty učitele, kteří se nejvíce zaslouží při naplňování městem stanovených střednědobých cílů,“ doplnil Langr.

Autoři

Štítky školství, Liberec, Ivan Langr, Jan Král, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do rozpočtů libereckých škol pošle město miliony navíc. Další dva chce najít na platy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.