Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce hledat nadané děti. Vytvoří pro ně klub na ZŠ Broumovská

Zatímco trend pomáhání dětem se zdravotním či sociálním hendikepem je v současnosti zjevný, na ty nadané děti se tak trochu zapomíná. Alespoň si to myslí zástupci města, kteří chtějí na ZŠ Broumovská otevřít Klub nadaných dětí.

Projekt by měl nadané děti včas rozpoznat a dále s nimi pracovat. „Současný trend inkluze je pomáhat dětem se zdravotními a sociálními hendikepy, ale hodně se zapomíná na opačný pól, tedy děti s nadáním, které by měly být automatickou součástí společného vzdělávání,“ vysvětluje náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Podle něj jsou takové děti někdy dokonce vytlačovány na okraj kolektivu. „Projevují se i různými poruchami chování či pozornosti, které ale bez diagnostického kontextu zůstávají často nepochopeny,“ dodává.

Podle něj v současnosti liberecké ZŠ evidují 11 mimořádně nadaných či nadaných žáků, jen 5 z nich ale bylo v tomto směru kladně diagnostikováno pedagogicko-psychologickou poradnou.

„Je téměř jisté, že takových dětí je v našich školách mnohem více, ale zatím je zkrátka neumíme včas objevit a pracovat s nimi. A to se musíme naučit a změnit,“ uvedl náměstek Ivan Langr.

Kromě Klubu nadaných dětí bude součástí pilotního projektu i pravidelné testování IQ vybraných žáků či sdílení praxe se školami, které jsou již do spolupráce s MENSOU ČR zapojeny. V Libereckém kraji ale jde zatím jen o dvě – jednu v České Lípě a jednu v Jablonci. Klub nadaných dětí pak pracuje jen v České Lípě.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Nadané děti, Liberec, Broumovská, nadané dítě, Ivan Langer, Česká Lípa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce hledat nadané děti. Vytvoří pro ně klub na ZŠ Broumovská  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.