Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Kamenickém Šenově bude centrum vzdělávání pro skláře

V areálu Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově bude centrum odborného vzdělávání pro skláře a umělecko-řemeslné obory. Na projekt za bezmála 72 milionů korun žádá Liberecký kraj dotaci z evropských fondů. Příprava stavby, která má být kompletně hotova ještě v letošním roce, se zdržela. Hrozí, že kraj nakonec dotaci nezíská. Projekt je ale připraven zaplatit z vlastních prostředků.

Liberecký kraj připravil v rámci podpory technického vzdělávání na svých středních školách výstavbu celkem osmi odborných vzdělávacích center dohromady za 572 milionů korun. Sedm projektů bylo zahájeno už v loňském roce, příprava toho v Kamenickém Šenově se ale zkomplikovala, stavět se totiž bude v místech, kde v podzemí protéká potok. "Jde o komplikovaný projekt, stavba bude zakládána na pilotech, už příprava proto byla velmi složitá," řekla radní pro evropské projekty Radka Loučková Kotasová (ANO). Termín pro výstavbu je podle ní šibeniční, kraj se proto pokusí vyjednat jeho prodloužení.

Sklářská škola v Kamenickém Šenově je zřejmě nejstarší na světě, vznikla v roce 1856. Už o 17 let dříve tam ale podle kunsthistorika Antonína Langhamera fungovala nedělní škola kreslení pro sklářské tovaryše a mistry. Ještě před pár lety přitom škole hrozil zánik. Dlouhodobě byla investičně zanedbávaná, k její záchraně pomohl i zájem sklářské společnosti Preciosa, která s ní úzce spolupracuje. Dnes se škola zaměřuje na výuku broušení, rytí, malbu, výrobu vitráží, tavení či design světelných objektů. Nabízí i obor s rozšířenou výukou počítačové grafiky a klasických malířských technik. Studenti se učí tvořit s kovem i se sklem. A musí rozumět také technologii výroby.

"Projekt centra vzdělávání počítá s novou vestavbou na dnes prázdném nádvoří kamenickošenovské školy až do úrovně třetího patra," popsal záměr krajský radní pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Vznikne tak prostor pro moderní technologie, které zatím na školách chybí. "Měly by tam být nové technologie na zpracovávání, jako je laserová řezačka, 3D tiskárny, případně nějaké počítačem řízené centrum, které by umožňovalo obrábění materiálů. To jsou technologie, které výtvarné školy nemají a design s nimi počítá, proto bychom je tady rádi studentům představili," doplnil ředitel školy v Kamenickém Šenově Pavel Kopřiva. Učit by podle něj měli v novém centru i lidé z praxe.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Kamenickém Šenově, sklář, škola, Kamenický Šenov, projekt, Liberecký kraj, technologie, Radka Loučková Kotasová, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kamenickém Šenově bude centrum vzdělávání pro skláře  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.