Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do mezinárodního projektu se zapojí tisíc studentů. Propojí vědu s uměním

Studenti z Česka, Německa a Polska se zapojí do projektu Art and Science. Během tří let se do workshopů propojující vědu a umění zapojí tisíc studentů středních škol a gymnázií. Na české straně projekt organizuje science centrum iQLandia.

Na studenty čeká devadesát týdenních workshopů zaměřených na divadlo, hudbu, film, fotografii, psaní a akční umění. „Jedná se o stěžejní aktivitu projektu, během které teenageři ve věku od 13 do 17 let pomocí zážitkové pedagogiky získají poznatky a osvojí si dovednosti jak z umělecké oblasti, tak z oblasti přírodních věd a techniky,“ řekl Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání z iQLandie.

Workshop bude patnáctičlenný a studenti si budou moci zvolit téma, jaké budou chtít. Pokud si zvolí například workshop zabývající se loutkovým divadlem, dozví se vše o loutkách, a to nejenom z technického hlediska, ale i z toho historického. Samy si navíc zkusí loutky vyrobit a profesionálně s nimi nacvičit třeba divadelní hru, kterou si i zprodukuj. „Naším cílem je, aby se mladí lidé z pohraničí za ten týden co nejvíce poznali, naučili se týmové spolupráci a zodpovědnosti a odbourali komunikační a jazykové bariéry,“ dodává Desenský.

Každý rok bude zasvěcen jinému tématu, pro letošek to bude R. U. R. – drama Karla Čapka, následovat budou Antropocén a Big Data. Celý projekt – jeho přínos, efektivitu – budou potom po dobu jeho fungování zkoumat didaktici z Technische Universität – IHI Zittau.

Na projektu pracovala iQLandia se svými kolegy z Polska a Německa zhruba rok a půl. Zatím se do Art and Science mohou zapojit pouze školy ze severních Čech. „Pokud by podobný projekt chtěla vytvořit další česká science centra ve svých regionech, rádi jim poradíme,“ uzavřel Desenský.

Autoři | Foto iQlandia Liberec

Štítky Art and Science, Liberec, IQLANDIA, projekt, umění, Německo, Polsko, Česko, Karel Čapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do mezinárodního projektu se zapojí tisíc studentů. Propojí vědu s uměním  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.