Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V České Lípě v září otevřou dva nové zdravotnické obory

V České Lípě otevřou letos v září dva nové zdravotnické obory. Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se zatím učí jen ve zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chyběla. Liberecký kraj se rozhodl tam otevřít detašované pracoviště liberecké zdravotní školy a ministerstvo školství souhlasilo. Do prvních ročníků tam může škola přijmout až 60 studentů.

Otevřením zdravotnických oborů reaguje podle Tulpy kraj na poptávku českolipské nemocnice i sociálních zařízení. V České Lípě nabídne studium čtyřletého oboru zdravotnický asistent a tříletého oboru ošetřovatel. Zatím bude škola sídlit v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození v České Lípě, kde už pro studenty zdravotnických oborů připravili prostory. Podle zájmu o obory pak kraj zváží případný přesun do jiné budovy. V budově akademie je ale podle Tulpy dostatek prostoru, aby se tam obě školy vešly.

Záměr podporuje i Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, která chce pomoci s praktickou výukou budoucích zdravotníků. "My jsme připraveni se školou úzce spolupracovat, co se týče například odborného vybavení učeben. Počítáme s tím, že žáci k nám do nemocnice budou chodit na praxi. Poskytneme jim odborné vedení, máme k tomu vyškolený i náš personál, zejména z řad vrchních sester, které se na té výuce budou podílet," řekla mluvčí druhé největší nemocnice v kraji Kateřina Amrichová. Nemocnice je podle ní připravena nabídnout studentům například i stipendia, zajištění ubytování nebo některé benefity, které získávají zaměstnanci.

Poptávka po středním zdravotnickém personálu na trhu práce roste, studentů je ale málo. Liberecký kraj chce proto zájem o tříletý obor ošetřovatelství podpořit i stipendiem. "Původně jsme měli stipendijní program určený jen pro řemeslné obory," dodal hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Stipendijní program má kraj od roku 2010 a podporuje studenty v 17 oborech. O podpoře ošetřovatelů se bude podle Tulpy jednat v květnu. Studenti budou mít možnost získat v prvním ročníku 200 korun měsíčně, ve druhém 300 Kč a ve třetím 500 Kč a k tomu každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16.000 korun.

Autoři

Štítky Česká Lípa, škola, zdravotní sestra, ošetřovatel, nemocnice, Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Liberec, okres Česká Lípa, Turnov, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký k

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě v září otevřou dva nové zdravotnické obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.