Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec se chystá upravit spádové obvody pro pět škol

Liberec se po roce chystá opět upravit spádovou vyhlášku. Změny se dotknou pěti základních škol. Hlavním důvodem je připravovaná částečná rekonstrukce ZŠ nám. Míru v Ruprechticích, kdy škola bude moci na podzim otevřít jen jednu první třídu.

"Bohužel počty dětí, které jsou v registrech obyvatel, jsou významně vyšší než lze do jedné třídy vměstnat," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (dříve Změna). Spádový obvod ZŠ nám. Míru se tak zmenší o osm ulic, Kateřinská bude nově přiřazena k ZŠ Vrchlického a ostatních sedm k ZŠ Lesní.

V posledních letech se město snažilo spádový obvod pro ZŠ Lesní spíše zmenšovat. Zájem o tuto školu je dlouhodobě enormní, před dvěma lety dokonce musel o přijetí do první třídy rozhodovat los. Na vině byla hlavně takzvaná zápisová turistika, kdy někteří rodiče účelově přehlašovali trvalé bydliště svých dětí krátce před zápisem do první třídy. Chtěli tak dostat své dítě na tuto školu, která má ve stotisícovém městě dlouhodobě velmi dobrou pověst.

Letos to zatím vypadá, že i přes chystané rozšíření spádového obvodu, se dostane na všechny děti patřící spádově pod ZŠ Lesní. "Podle čísel, co máme, by se měly vejít. Pro ZŠ Lesní to teď vypadá na nějakých 60 dětí, což na dvě třídy je," dodal náměstek. Po zkušenostech z minulých let ale připustil, že se počty mohou ještě změnit. Nejhorší to bylo právě před dvěma lety, když se muselo ve škole losovat. Za poslední čtvrt rok před zápisem tehdy počet dětí ze spádové oblasti stoupl z 54 na 82.

Spádovost je hlavním kritériem pro přijetí ve všech školách v Liberci. Změnu vyhlášky o spádových obvodech ještě musí schválit zastupitelstvo, rada města už ji podpořila. Menší úpravy by měly doznat ještě spádové obvody u dvou sousedních škol na periférii města. K ZŠ Česká ve Vesci by měla patřit nově vzniklá ulice K rybníku. Spádový obvod pro tuto školu by se od příštího roku měl navíc rozšířit o ulice Dukelská, Maršíkova a Václavská, jež dosud patřily pod ZŠ Kaplického v sousedním Doubí.

Autoři

Štítky Liberec, škola, Ivan Langr, spádovost, Ruprechtice, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se chystá upravit spádové obvody pro pět škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.