Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lhůta pro podání přihlášek na střední školy končí již 1. března

Nejpozději do 1. března si musí žáci devátých ročníků, kteří chtějí od září studovat na střední škole, podat přihlášku ke vzdělání. Pro první kolo přijímacího řízení mohou využít přihlášky dvě.

„V Libereckém kraji máme 50 středních škol, z toho 37 jich zřizuje přímo kraj. Uchazeči si mohou vybrat z více než stovky oborů vzdělání bez talentové zkoušky. Nabídka je velmi široká, jsou poptávány obory s technickým vzděláváním a já jsem přesvědčen, že právě ty jsou naší budoucností. Co se týká humanitních směrů, tak tam jsou většinou kapacity téměř naplněny,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Školy v Libereckém kraji nabízejí dalších asi 11 maturitních oborů, kde je potřeba projít talentovou zkouškou. Jedná se o sportovní gymnázia a umělecky zaměřené obory vzdělání. V tomto případě ale musely být přihlášky podány již koncem listopadu loňského roku.

„Počet volných míst obdobně letům předchozím výrazně převyšuje počet žáků, v prvním kole je nabízeno téměř sedm tisíc volných míst,“ dodává náměstek.

Přihlášení uchazeči na maturitní obory následně v dubnu musí absolvovat plošné jednotné zkoušky. Jedná se o přijímací zkoušky, které připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČRve spolupráci s Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání. Na středních školách budou probíhat ve dnech 12. a 16. dubna do čtyřletých oborů a 13. a 17. dubna do víceletých gymnázií.

Ověřování znalostí, dovedností a vědomostí bude probíhat ve vzdělávacích oborech Český jazyk a literatura a Matematika a její aplikace. Kromě těchto jednotných zkoušek mohou ředitelé škol stanovit ještě školní přijímací zkoušku.

To, zda uchazeči byli úspěšní, se u maturitních oborů dozvědí nejdříve 27. dubna a u oborů s výučním listem 22. dubna, kdy ředitelé středních škol po zhodnocení všech podkladů zveřejní výsledky na svých webových stránkách. Uchazeči, kteří si podali přihlášky do oborů s výučním listem, musí splnit všechna kritéria, která vyhlásili ředitelé středních škol, aby mohli být na řemeslo přijati.

Tisková zpráva

Štítky vzdělání, škola, přijímací zkoušky, Liberecký kraj, střední škola, Petr Tulpa, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lhůta pro podání přihlášek na střední školy končí již 1. března  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.