Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O nové zdravotní obory v České Lípě je zájem, hlavně o sestry

O nové zdravotnické obory, které se v září otevřou v České Lípě, je zájem. Škola má 51 přihlášek. Velký zájem je hlavně o maturitní obor zdravotnický asistent, což jsou zdravotní sestry. V České Lípě bude detašované pracoviště liberecké zdravotní školy, do dvou oborů tam může přijmout až 60 studentů.

"Na zdravotnického asistenta se přihlásilo 37 zájemců. Někteří se hlásí i na gymnázia, a tak může dojít k poklesu. Pokud bychom ale naplnili tu hranici 25 až 30 studentů, tak budeme spokojeni," doplnil hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). O tříletý učňovský obor ošetřovatelství je podle něj zájem menší. "Tam je zájem 14 a rádi bychom to navýšili aspoň na těch 20, což by bylo optimální," řekl. Řešit se to podle něj bude zřejmě dalším kolem přijímacího řízení podobně jako v dalších učňovských oborech.

Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se v kraji zatím učili jen ve zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chyběla. Otevřením detašovaného pracoviště reagoval kraj podle Tulpy na poptávku českolipské nemocnice i sociálních zařízení v regionu. V České Lípě nabízí studium čtyřletého oboru zdravotnický asistent a tříletého oboru ošetřovatel. Zatím bude škola sídlit v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození. Přijímací řízení se uskuteční 12. a 16. dubna.

S praktickou výukou budoucích zdravotníků pomůže Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. "My jsme připraveni se školou úzce spolupracovat, co se týče například odborného vybavení učeben. Počítáme s tím, že žáci k nám do nemocnice budou chodit na praxi. Poskytneme jim odborné vedení, máme k tomu vyškolený i náš personál, zejména z řad vrchních sester, které se na té výuce budou podílet," řekla mluvčí druhé největší nemocnice v kraji Kateřina Amrichová. Nemocnice je podle ní připravena nabídnout studentům například také stipendia, zajistit ubytování nebo některé benefity, které získávají zaměstnanci.

Autoři

Štítky Česká Lípa, zdravotní škola, Liberecký kraj, Petr Tulpa, nemocnice, Starostové pro Liberecký kraj, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O nové zdravotní obory v České Lípě je zájem, hlavně o sestry  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.