Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká univerzita chce snížit poplatky za prodloužení studia

Technická univerzita v Liberci chce snížit poplatky za prodloužení studia. Studenti, kteří dnes přetáhnou standardní délku svého studia o čtyři a více let, už platí za každý semestr 48 600 korun. To je mezi regionálními vysokými školami bezkonkurenčně nejvyšší poplatek, což může lidi od studia v Liberci odradit. Univerzita také poplatky velmi těžko vymáhá. Jsou studenti, kteří dluží až 150 tisíc korun.

Standardní doba studia je u bakalářských programů tři roky a u navazujících magisterských dva. Stát umožňuje na každém typu programů studovat ještě o rok déle bezplatně. Za každý další semestr již ale mohou školy vyměřit poplatek. Déle než po standardní dobu studuje v Liberci zhruba 850 z 5500 studentů univerzity. "Z našeho pohledu ta částka 48 600 korun není motivační a ani sociálně únosná a od studia v Liberci spíše odrazuje," řekl prorektor Aleš Kocourek. Vysoká je podle něj ale i částka 24 300 korun, kterou studenti platí ve třetím roce prodloužení studia.

Škola chce proto podle Kocourka poplatek za semestr sjednotit bez ohledu na to, zda je to druhý, třetí nebo další rok nad rámec standardní doby studia. "Aktuálně jednáme s děkany jednotlivých fakult, protože jde o příjem jejich stipendijních programů. Mělo by to mít mezi 16 tisíc a 20 tisíc korunami za semestr," řekl. Sjednocení poplatku by podle něj navíc celou agendu zjednodušilo.

Snížení poplatků by také podle rektora Brzeziny zmenšilo objem nedobytných pohledávek školy. Letos na poplatcích vyměřila 17 milionů, zaplaceno bylo zatím ale jen asi osm milionů. Peníze míří podle rektora do fondu určeného pro vyplácení stipendií.

Liberecká univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní a letos slaví 65. akademický rok. Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky. Od předloňského srpna má univerzita sedmou fakultu, a to zdravotnických studií. Od roku 2009 působí na škole i Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Univerzita je mimo jiné i na prestižním žebříčku vysokých škol The Ranking.

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, TUL, poplatek, univerzita, studium, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita chce snížit poplatky za prodloužení studia  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.