Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec poprvé spustil webový portál pro zápisy do prvních tříd

Liberec letos při zápisech do prvních tříd základních škol poprvé využije elektronický portál, spustil ho před několika dny. Radnice si od něj slibuje, že zajistí transparentnost přijímání a rodiče tam najdou veškeré informace související se zápisem. Ředitelům škol navíc usnadní administrativu, která souvisí se správním řízením.

Elektronický portál si Liberec poprvé vyzkoušel loni při přijímání dětí do mateřských škol. "Neslyšel jsem na něj jediné negativum. I ředitelky, které z něj měly obavy, si ho pochvalovaly," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec).

Podle něj ale portál nenahrazuje zápisy do školy a registrovat se do něj není nutné. "Zápis se uskutečňuje až ve škole. Tady ale mají rodiče možnost dopředu si vyplnit a vytisknout přihlášku, kterou pak odevzdávají s dalšími dokumenty při zápisu," uvedl náměstek. Výhodou portálu je také to, že si rodiče mohou zarezervovat konkrétní čas zápisu, aby ve škole nemuseli čekat ve frontě.

V portálu je graficky navíc znázorněno, jak je město rozdělené na spádové obvody. Mění se každý rok. Podle Langra stačí do systému zadat adresu bydliště, který k němu automaticky zařadí spádovou školu, kde má dítě garanci přijetí. Rodiče mohou zároveň online sledovat, jaký je zájem o jednotlivé školy. "Rodiče také přesně uvidí, v jakou dobu a do jaké školy bude zapsané jejich dítě ještě předtím, než obdrží rozhodnutí od ředitele," uvedl náměstek. Anonymitu dětí bude zajišťovat přidělený číselný kód.

Zápisy budou letos v Liberci jednotně na všech základních školách 26. dubna. K dispozici je dohromady 1178 míst, podle matriky by se mělo dostavit k zápisu 1052 dětí. Místo mají garantované ve škole, kam patří spádově. Přihlášku ale mohou podat jejich rodiče i do dalších škol, bez jistoty přijetí. Podmínky pro "nespádové děti" jsou zveřejněné na webech jednotlivých škol. Přijmout je ale mohou jen v případě, že dětí ze spádové oblasti bude méně, než je kapacita tříd. V Liberci se bude letos otevírat i jedna nespádová třída, kam se mohou hlásit děti z celého města. Půjde o dvojjazyčnou výuku na ZŠ Husova. Pořadí dětí pro bilingvní vzdělávání v německém jazyce určí bodový zisk v testu při zápisu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberec, škola, zápis, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec poprvé spustil webový portál pro zápisy do prvních tříd  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.