Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Trikoptéra či bezdrátové nabíjení elektromobilu. Školáci se předvedli se svými projekty

Téměř pět desítek žáků základních a středních škol se sešlo na krajském úřadě v rámci Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. Na něm představovali a obhajovali své projekty ze světa vědy a techniky. Čtyři práce byly nominovány do celorepublikového finále.

Celkem 26 žáků ze čtyř základních škol a střediska pro volný čas dětí a mládeže prezentovalo 12 projektů v kategorii Junior. Dalších 18 projektů pak představilo 22 studentů z pěti středních škol v kategorii Středoškolák. Témata byla různá: např. Lety do vesmíru, Stavba trikoptéry, Dynamika lidského oka, 5-osé obrábění průmyslovým robotem, 3D tisk, ale třeba i Péče o psa s diabetem.

Festival vědy a techniky

Vítězné práce

  • „Stavba trikoptéry 2“, autor Jan Plachý ze Střední průmyslové školy v České Lípě,
  • „3D tisk“, autor Marek Plch rovněž ze SPŠ v České Lípě,
  • „Bezdrátové nabíjení elektromobilu“, autor Jiří Kočí, SPŠ SE a VOŠ Liberec, práce vznikla ve spolupráci se SPŠ technickou v Jablonci nad Nisou,
  • „Plně automatizované, programovatelné, inkubační zařízení“, autor Jiří Hanzl ze Střední školy a Mateřské školy, Na Bojišti, Liberec.

Práce hodnotila komise složená z odborníků přímo z praxe – například z Jablotronu, Densa nebo iQlandie. „Komise hodnotila především obsahovou kvalitu projektu, zpracování posteru, ale rovněž prezentační dovednosti a návaznost projektu na další aktivity,“ přiblížil krajský mluvčí Filip Trdla.

Odborná komise pak vybrala čtyři práce, které zabojují na celorepublikovém finále. Mezi ně patří stavba trikoptéry, 3D tisk, Bezdrátové nabíjení elektromobilu a Plně automatizované, programovatelné, inkubační zařízení.

„Tato soutěž pomáhá studentům rozvíjet své dovednosti a především posílit jejich zájem o technické vzdělávání. Poděkování tak patří nejen organizátorům, ale i pedagogům a ostatním zástupcům škol za jejich aktivitu a práci s žáky při přípravě projektů,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Festival vědy a techniky Liberecký kraj, soutěž, projekty, technika, vzdělání, projekt, elektromobil, Jan Plachý, Česká Lípa, Střední průmyslová škola, Liberec, Jiří Hanzl, Petr Tulpa, Jablotron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trikoptéra či bezdrátové nabíjení elektromobilu. Školáci se předvedli se svými projekty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.