Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Novinky na univerzitě. Zrušení papírových indexů i stavba nových budov

Nový rektor Technické univerzity Miroslav Brzezina představil novinky, které s prorektory přichystal do budoucna. Mezi nejzajímavější z nich patří zrušení papírových indexů a také případná výstavba nových budov v kampusu univerzity.

Velký důraz ale půjde na spojení univerzity a vědeckého výzkumu. „Jedině kvalitní základní výzkum posouvá hranice lidského vědění dál a může být odrazovým můstkem pro vývoj nových konkrétních aplikací. Jednou ze zásadních rolí univerzit je rozvíjet právě základní výzkum,“ řekl Miroslav Brzezina.

Podle něj ale také doba přeje digitalizaci. Studenti tak přijdou o papírové indexy, kam se generacím z nich zapisovaly úspěšné zápočty a zkoušky. Univerzita chce také propojit informační systémy, aby spolupracovaly a usnadňovaly administrativu

„Papírové indexy vnímáme jako přežitek a zbytečnou administrativní zátěž, kterou většina českých vysokých škol už odstranila. Pracujeme na zavedení elektronických výkazů o studiu,“ přiblížil prorektor pro informační systémy Pavel Satrapa.

Radost mohou mít také studenti, kteří překročí standardní dobu studia. Sníží se totiž poplatky. „Řada studentů zpočátku hledá ten správný obor a vyzkouší klidně dvě nebo tři různé univerzity. Nelze tedy obecně říci, že ti, kdo překročí standardní délku studia, jsou špatní studenti,“ vysvětlil prorektor pro vzdělávání a vnitřní legislativu Aleš Kocourek.

Univerzita také plánuje stavební rozvoj v kampusu na Husovce. Studenti katedry urbanismu naší fakulty umění a architektury zpracovávají v těchto dnech své koncepce generelu TUL.

„Stavební rozvoj v kampusu kolem Univerzitního náměstí je stále možný. Prostor je na zalesněném svahu pod ulicí Bendlovou, uvažovat lze také stavbu na místě dnešního parkoviště za budovou A, menší objekt můžeme situovat také do parčíku za budovou G,“ řekl prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Radek Suchánek. Studentské práce na toto téma univerzita představí na konci letního semestru.

Autoři | Foto

Štítky TUL, Technická univerzita, univerzita, Liberec, Miroslav Brzezina, studium, Pavel Satrapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinky na univerzitě. Zrušení papírových indexů i stavba nových budov  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.