Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Projekt propojuje příhraničí. Na workshopech se setkávají studenti z obou stran hranice

Mladým lidem otevřít lepší šance pro studium a práci v příhraničním regionu. Tyto perspektivy rozkrývá žákům českých a německých středních škol a učilišť tříletý přeshraniční projekt GEMINI.

„Přeshraniční diskuze o možnostech profesního vzdělávání v Euroregionu Nisa se skládá z 26 seminářů pro studenty, ze vzdělávání výchovných a kariérových poradců a pravidelných setkání expertů,“ vysvětluje manažerka projektu Kateřina Tandlerová. Polovina seminářů se uskuteční v Hejnicích, další v saském Ostritz.

Spolupráce mezi Čechy a Nemci

Do podpory přeshraniční profesní orientace, která se intenzivně rozběhla v minulých dnech a potrvá do konce března 2019, se zapojila Mateřská škola a Střední škola, Liberec, Na Bojišti, obecně prospěšná společnost Venkovský prostor, mezinárodní setkávací středisko St. Marienthal, ale i zástupci krajských úřadů, úřadu práce, obchodních komor a firem. Projekt finančně podpořil program pro přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 – 2020. „Chceme rozběhnout fungující spolupráci mezi Čechy a Němci v oblasti profesního zaměření,“ vysvětluje Tandlerová.

Při studentských workshopech se setkávají žáci stejného studijního směru z obou stran hranice. Spolu s odborníky na karierní růst hledají možnosti uplatnění v regionu a společně také navštěvují české a německé firmy. Během semináře žáci zpracovávají i dvojjazyčný česko-německý žákovský časopis. „Nasbírali jsme mnoho zkušeností a lépe se poznali,“ pochvaluje se student Ondřej. Jeho spolužáci z liberecké Obchodní akademie přiznávají, že i problémy ve váznoucí vzájemné komunikaci se podařilo rychle překonat.

Malá praxe během studia

Silný zájem o přeshraniční uplatnění potvrdila i konference, která projekt otevřela. Přilákala 70 zástupců škol, veřejné správy a firem. Zásadními překážkami pro užší spolupráci českých a německých firem a škol při ní odborníci označili rozdíly ve vzdělávacím systému, jazykovou bariéru a malou oblibu výuky němčiny na českých školách. „Také se prokázala nedostatečná kvalifikace absolventů zaviněná malou praxí během studia,“ upozorňuje Tandlerová. O řešení překážek bude znovu debatovat 20 českých a saských expertů v květnu v Ostritz.

Projekt GEMINI vzešel z analýzy z oblasti profesní orientace a kariérového poradenství v euroregionu, kterou zpracovala Ekonomická fakulta Technické univerzity pod vedením Kateřiny Maršíkové a Venduly Macháčkové. Šetření je v současné chvíli i podkladem pro vznik česko-německé publikace Příručka přeshraniční profesní orientace v Euroregionu Nisa. „Obsahuje praktické metodické a didaktické návody pro výchovné a kariérové poradce,“ dodává Kateřina Maršíková. Pedagogům je určeno šest seminářů. „Už se těšíme na jejich zájem,“ uzavírá.

Tisková zpráva

Štítky Gemini, projekt, Euroregion Nisa, studium, Česko, Ostritz, Úřad práce České republiky, Hejnice, Liberec, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt propojuje příhraničí. Na workshopech se setkávají studenti z obou stran hranice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.