Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veletrh dětské knihy se mění na festival. Proběhne na třech místech

Oblíbený Veletrh dětské knihy v Liberci, který v dobách své největší slávy lákal tisíce lidí, se letos proměnil v třídenní Festival dětského čtenářství. Uskuteční se v červnu v Kulturním centru v Lidových sadech, Krajské vědecké knihovně v Liberci a také v liberecké Oblastní galerii.

Veletrh dětské knihy se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2003. Mezi nakladateli a vydavateli byla akce velmi populární, do Liberce se jich s nabídkou knih sjížděly i čtyři desítky.

Také zájem návštěvníků rostl, některé ročníky přilákaly až 10 tisíc lidí. Od roku 2012 se už kvůli menší podpoře konaly akce mnohem skromnější, v některých letech dokonce pouze jednodenní. Klesal i zájem nakladatelů a vydavatelů.

„Na Festival dětského čtenářství jsme to změnili proto, že už jsme nechtěli přemlouvat nakladatele, aby se přijeli prezentovat. V okamžiku, kdy jsme to takhle změnili, se najednou ukázalo, že jich 15 má zájem," řekla hlavní organizátorka Dagmar Helšusová.

Organizátoři se ale rozhodli zaměřit skutečně na to, aby se děti mohly potkat s co nejvíce autory a ilustrátory dětských knížek a aby měly tvůrčí dílny ve vztahu ke knize. „Letos tak bude program nejbohatší za celou historii. Děti se potkají s 25 autory a ilustrátory na téměř 50 besedách. Devětkrát bude listování, což je divadlo s knihou v ruce, které mají děti velmi rády," dodala.

I na festivalu bude možné dětské knihy koupit. Díky příspěvku ministerstva kultury mohli navíc letos organizátoři znovu vydat i vlastní knihu. „Jmenuje se Vlnění a děti si ji budou dotvářet ve výtvarných dílnách a zadarmo odnášet domů," řekla Helšusová.

Akci největší částkou podpořilo město Liberec, které dalo 350 tisíc korun, 300 tisíc přidalo ministerstvo kultury a 70 tisíc Liberecký kraj. Hlavní program bude od 6. do 8. června v Lidových sadech a každý, kdo si koupí vstupenku na festival, bude mít 20procentní slevu na vstupném do sousední zoologické zahrady. „Vstupné pro děti je na festival deset korun a pro dospělého za 30 korun," dodala.

Autoři | Foto mistnikultura.cz

Štítky Veletrh dětské knihy, festival dětského čtenářství, kniha, festival, Liberec, knihovna, kulturní dům, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrh dětské knihy se mění na festival. Proběhne na třech místech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.