Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dětská univerzita v Liberci bude díky podpoře z kraje pokračovat

Dětská univerzita v Liberci bude díky podpoře z Libereckého kraje pokračovat i v příštím školním roce. Projekt Technické univerzity v Liberci, kterým v minulých letech prošlo několik stovek dětí nejen z Liberce, ale z celého kraje, byl v minulosti financován z Evropských fondů.

Poslední tři roky ale pokračuje hlavně díky podpoře z Libereckého kraje, který každoročně na kurzy dává půl milionu korun. Stejnou částkou je připraven přispět i na příští školní rok.

Liberecká univerzita se propagaci technických oborů věnuje od roku 2009, nejprve v projektu Startech-začni s technikou, na který o tři roky později navázala Otevřená univerzita a následně projekt Edutech.

Dětská univerzita je jedním z projektů zaměřených na propagaci přírodovědných a technických oborů a vzdělávání školáků. Děti si mohou vyzkoušet chemické a fyzikální pokusy i práci na strojním zařízení univerzity. Studují elektroniku, strojírenství, robotiku, chemii a mikrobiologii, textilní design nebo aplikovanou fyziku.

„Forma, rozsah a hloubka vzdělávání je vzhledem k používanému technickému vybavení a nezbytnému personálnímu zabezpečení kurzů velmi náročná na finanční prostředky a převyšuje náklady, které jsou obvyklé u jiných volnočasových aktivit," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Univerzitou v posledních letech prošlo vždy kolem 240 až 250 dětí ze základních a středních škol. V minulosti univerzita nabízela i kurzy o letních prázdninách, loni ale kvůli nedostatku financí a také personálu nebyly. Letos jsou ale v plánu i dva prázdninové turnusy po třech kurzech. Programy liberecké univerzity absolvovalo od roku 2009 přes 11 tisíc školáků.

„Ověřili jsme si, že děti technické problémy baví a není těžké je zaujmout. Ve školách a při výuce ale často nemají příležitost si něco samy zkusit, prozkoumat, vyřešit nebo vyrobit. Naše kurzy jim tuhle možnost dávají," řekl vedoucí projektu Miloš Hernych z liberecké univerzity. V novém programovacím období se ale podle něj zatím nepodařilo na pokračování projektu získat evropské dotace.

Autoři | Foto TUL

Štítky Dětská univerzita, Liberec, Liberecký kraj, TUL, univerzita, projekt, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská univerzita v Liberci bude díky podpoře z kraje pokračovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.