Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zápisy do škol? Tentokrát se v Liberci obešly bez losování

Zápisy do prvních tříd v Liberci se letos obešly bez losování. Problémy s nedostatkem míst byly u dvou základních škol, město to u obou vyřeší otevřením další první třídy. Ve 20 městských základních školách bylo k dispozici 1126 míst, přijatých dětí bude méně než 1000.

„Zapsaných je nyní sice 1027 dětí, je tam ale 76 duplicit, to znamená minimálně o 38 dětí bude méně," uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Problémy s nedostatek míst byly v ZŠ Míru v Ruprechticích. Škola kvůli plánované rekonstrukci části budovy chtěla na podzim otevřít jen jednu první třídu. Město sice kvůli tomu spádový obvod pro tuto školu zmenšilo o osm ulic, ale nepomohlo to.

Podle náměstka se projevila takzvaná zápisová turistika, kdy někteří rodiče účelově přehlašují trvalé bydliště svých dětí krátce před zápisem do první třídy. „Kromě jednoho dítěte se všechny vrátily na nějaké adrese zpátky do tohoto spádového obvodu. Nemůžeme s tím absolutně dělat nic, jen konstatovat jako fakt," uvedl Langr.

Ruprechtická škola tak místo plánovaných 30 dětí přijala 44 a otevře na podzim dvě první třídy. „Budeme muset předělat učebnu fyziky na kmenovou třídu," dodal náměstek.

O třídu více oproti plánu bude mít také ZŠ Ještědská v Dolním Hanychově. „Měly být původně dvě třídy, budou tři a škola tak bude moci přijmout i 14 nespádových dětí," řekl náměstek. Do tří prvních tříd by mělo na podzim nastoupit 74 dětí.

V minulých letech byl větší zájem, než byla kapacita, zejména o ZŠ Lesní a ZŠ Husova, letos podle náměstka u obou škol bylo míst pro spádové děti dostatek. U ZŠ Husova pomohlo, že do jedné ze tří prvních tříd mohla škola přijímat děti z celého města.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky zápis, škola, Liberec, Ivan Langr, podzim, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápisy do škol? Tentokrát se v Liberci obešly bez losování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.