Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Navrhla čtvrť v Dubaji a vyhrála. Studentka liberecké univerzity zvládá dva obory

Michaela Bergová toho zvládá celkem hodně. K architektuře si přibrala ještě studium environmentálního designu, protože jí přišlo, že se oba obory výborně doplňují. A nedávno se vrátila z Dubaje, kde se zúčastnila světové soutěže na návrh jedné z tamních čtvrtí.

Studentka nejprve se svým návrhem vyhrála české kolo. Po návratu z Dubaje by ale k němu přistupovala jinak. „Je tam opravdu velké vedro, a to byl teprve květen. Navíc ovzduší je tam přesyceno jemným pískem, který máte po nějaké době strávené venku úplně všude,“ řekla pro univerzitní web Michaela Bergová.

„Ve svém návrhu pracuji hodně s venkovním prostorem a představovala jsem si, že lidé budou trávit čas na terasách svých domů nebo obklopeni veřejnou zelení, ale sama bych si asi v takovém vedru tu večeři na terase nedala po převážnou část roku,“ doplnila.

Soutěžících bylo v Dubaji skoro sto z osmadvaceti zemí světa. Jejich úkolem bylo navrhnout čtvrť Dubai’s Cultural Village v zálivu na pobřeží Al Jaddaf v Dubaji. Zastavět měli necelých 27 tisíc čtverečních metrů a vzniknout na nich mělo podle zadání přes 240 bytových jednotek.

„Soutěž pro české účastníky nedopadla dobře, ale už jenom být tam byla velká zkušenost. Porotci měli naše návrhy dobře prostudované, takže jsme od nich získali cennou zpětnou vazbu,“ podotkla studentka.

Návrh čtvrti pro ni byl semestrální prací v oboru architektura a urbanismus v ateliéru, který v té době vedl Jiří Suchomel. „Stále slýchám od svých spolužáků, ale i od jiných studentů, že toho mají moc a že nestíhají. Profesor Suchomel mi ale svým přístupem ukázal, že člověk zvládne mnohem víc, než si myslí," uvedla. 

Právě obor architektury a urbanismu přitom kombinuje i se studiem environmentálního designu. „Jako budoucí architekti jsme vedeni k tomu řešit stavbu, unikají nám ale souvislosti s okolím. Environmental design nás nutí nahlížet na výstavbu z jiného úhlu a řešit její kontext, budovy se zde totiž nenavrhují. Oba obory se výborně doplňují a nutí mě si lépe organizovat práci, abych oboje stíhala, což bylo z počátku velmi těžké,“ vysvětlila.

Autoři | Foto archiv Michaely Bergové

Štítky TUL, Technická univerzita, univerzita, Liberec, Michaela Bergová, Dubaj, architektura, design, Jiří Suchomel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navrhla čtvrť v Dubaji a vyhrála. Studentka liberecké univerzity zvládá dva obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.