Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec plánuje obnovu budovy, kde bývala základní škola Na Žižkově. Ta by měla posloužit waldorfské vzdělávací metodě

V současnosti opuštěná budova Na Žižkově v Rochlici, která dříve bývala základní školou, možná v budoucnu opět poslouží vzdělávacímu účelu.

Liberec dlouho nevěděl, co s budovou z roku 1902 dělat. Čtyřpatrová zděná stavba je ovšem v poměrně zachovalém stavu. Město si teď pohrává s myšlenkou, že by zde opět zřídilo školu, avšak waldorfského rázu.

Co je waldorfská pedagogika

Jedná se o výchovně vzdělávací program. Zásady tohoto směru formuloval Rakušan Rudolf Steiner, který byl myslitelem a filosofem 19. století.

Školy podporující „waldorf“ se vyznačují tím, že například nepoužívají uřebnice, nemají klasické známkování, apelují na brzkou výuku jazyků, později vyučují čtení a psaní, kladou důraz na umělecké předměty nebo pracovní a řemeslné činnosti, dbají na vztah učitele, žáka a třídy. 

„Objekt Na Žižkově je totiž posledním odpovídajícím domem ve vlastnictví města, s původním geniem loci, dostatečnými obecními pozemky ve svém okolí a nadto s vhodným využitím v územním plánu,“ prozradil náměstek Ivan Langr. Navíc město chce v budoucnu podporovat waldorfský vzdělávací systém.

Pravdou je, že Liberec už jednou třídou waldorfského charakteru disponuje, a to v Gollově ulici. Tato škola, ve které se třída nachází, však nebude mít nadále kapacitu a prostor pro rozšíření waldorfské alternativní vzdělávací metody. Původní plán totiž stál na faktu, že kvůli inkluzi část dětí praktické školy (převážně děti s nižším intelektem) přejde do běžných či speciálních škol. Jak ale v současnosti vyplouvá napovrch, hlavní vzdělávací proud pro tyto děti není vhodný.

Mluvčí Liberce Jana Kodymová dodává: „Do objektu by bylo možné umístit osm až devět tříd po zhruba dvaceti žácích. Také šatny, zázemí pro učitele či zázemí technické. Stravování a výuku tělesné výchovy by město muselo řešit v některé ze sousedních základních škol.“

Už letos by mělo město zadat projektovou studii, která zodpoví finanční otázku.

Foto

Štítky Liberec, ZŠ Na Žižkově, obnova, waldorfský vzdělávací systém, základní škola, Žižkov, Liberec VI-Rochlice, Rudolf Steiner, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec plánuje obnovu budovy, kde bývala základní škola Na Žižkově. Ta by měla posloužit waldorfské vzdělávací metodě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.