Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečtí módní návrháři se učí v Portugalsku. Škola chce přilákat ke studiu i chlapce

Budoucí módní návrháři, kteří studují v libereckých Kateřinkách, se letos vydali na zkušenou do Portugalska. Výrobky stážistů, kteří pracovali v textilce COM-PRENSA, putují do běžného prodeje zákazníkům. Dvoutýdenní stáže žáci zhodnotí ve své práci, kterou pravidelně představují (nejen) na molech libereckých přehlídek.

„Jde o další významný úspěch našich budoucích módních návrhářek. Severní Portugalsko je tradiční svojí výrobou textilu. Jako kdysi bývalo Liberecko. Tamním manufakturám a výrobcům se daří, takže jde o dobré místo pro jejich zahraniční praxe. Zkušenosti z Portugalska jsou pro žákyně stěžejní, protože svět módy je dnes naprosto propojen a je potřeba umět se v něm pohybovat jako ryba ve vodě. Dívky jsou proto na praxích zapojeny do výroby, navrhování střihů, výběru materiálů a učí se práci s laserovou tiskárnou. Všechno v plném provozu, nejde o žádné cvičení. Výrobky musí být provedeny kvalitně a přesně podle zadání od prvního dne, protože jde všechno do expedice a dál k zákazníkům,“ vysvětluje průběh stáží Václav Tichý, ředitel liberecké Střední školy uměleckořemeslné a oděvní.

A co si od stáží slibuje? „Zahraniční mobility přináší úplně nový rozměr získávání odborných dovedností. Cizí prostředí, nutnost mluvit anglicky s kolegy a hlavně zodpovědnost. Vezměte si, jaké to pro stážisty zvyklé na české podniky je? Jde o úplně odlišný zážitek, daleko silnější než to, co zažijí v tuzemském prostředí. Jde nám tedy hlavně o rozvoj žáků. Praxemi v Portugalsku chceme obor také popularizovat. Ve světě je běžné, že mezi návrháři uspěje mnoho mužů, dříve to tak i bylo, že krejčovské salony a módní salony vedli také muži. Tuto tradici bychom chtěli obnovit a obor se snažíme stážemi popularizovat. V Portugalsku pracuje v oboru také řada mužů, takže doufáme, že i náš projekt přivede ke studiu módního návrhářství víc chlapců,“ doplňuje Tichý.

Pobyt zdarma, ale jen pro vybrané

Celý projekt je financován z programu Erasmus+, takže se žáci nemusí starat o to, že by si měli stáže sami platit. Z grantu je jim hrazena cesta do Portugalska, ubytování ale třeba i pojištění. „To je nespornou výhodou celé aktivity, protože nikdo není diskriminován svojí finanční situací. Naopak do projektu vybíráme pouze ty žáky, kteří mají o obor zájem a projdou výběrovým řízením. Stáže jsou takříkajíc za odměnu,“ vysvětluje detaily projektu Václav Tichý. Poslední skupina módních návrhářů se vydá do Portugalska letos na podzim. A škola doufá, že bude projekt pokračovat i v příštích letech.

Tisková zpráva

Štítky móda, návrhář, Liberec, škola, Portugalsko, módní návrhář, projekt, Václav Tichý, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí módní návrháři se učí v Portugalsku. Škola chce přilákat ke studiu i chlapce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.