Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další úspěch liberecké univerzity. Protipožární vrata nepropustí oheň ani kouř

Liberecká univerzita vyvinula speciální protipožární uzávěry, které vydrží víc než požadují normy. Odolají ohni o teplotě 1200 stupňů Celsia více jak devadesát minut, aniž by propustily oheň, žár nebo kouř.

Vznikla tak speciální vrata, která odolávají žáru a kouři 92 minut. Univerzita na projektu spolupracovala s firmou Jap-Jacina.

„Při požáru bytu teplota stoupne za 15 minut na cca 800 stupňů a během další doby narůstá až přes 1000 stupňů. Proto je důležitá bezpečná úniková cesta pro evakuaci osob, oddělená od ostatních prostor požárními uzávěry, které brání průniku tepla a případně zakouření,“ řekl technický ředitel společnosti Jaroslav Sieratovski.

Tým z TUL se podílel na vývoji kompozitní sendvičové skladby lamelových rychloběžných vrat. Výrobci podobných zařízení se potýkají s rychlou deformací. „Ani po více jak 92 minutách inovovaná protipožární vrata nepropustila plameny ani kouř, jen čidla na odvrácené straně vrat signalizovala dosažení teploty 150 stupňů, čímž automaticky test v akreditované laboratoři končí,“ řekl Tomáš Martinec z Technické univerzity.

Unikátnost řešení spočívá nejen v posloupnosti pěti vrstev, ale také v jejich vzájemné orientaci. Pro co největší tlumení prostupu tepla bylo potřeba, aby skladba protipožárního uzávěru zajistila žáruvzdornost a co největší odrazivost teploty zpět směrem ke zdroji tepla. Díky novému typu těsnění celá konstrukce rychloběžných vrat také zvýšila kouřotěsnost.

Tím, že má firma k dispozici protipožární vrata, která splňují dokonce specifikaci EI 90 dle normy a jsou přitom vyrobena z cenově dostupných materiálů, může nabízet světově konkurenceschopný produkt. Unijní opatření navíc protipožární legislativu každým rokem zpřísňují, a tak se jedná s výhledem do budoucna také o strategickou konkurenční výhodu.

Autoři | Foto TUL

Štítky TUL, požár, vrata, uzávěry, teplo, Tomáš Martinec, Tula, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další úspěch liberecké univerzity. Protipožární vrata nepropustí oheň ani kouř  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.