Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Učitelé v Liberci dostanou od města peníze navíc. Každý si v průměru přijde na čtyři tisíce

Liberec na odměny učitelů základních škol přidá jednorázově dva miliony korun. Na jednoho učitele v průměru vychází 4000 korun. Rozhodnutí o způsobu rozdělení peněz mezi pedagogy je na řediteli školy.

Liberec na odměny učitelů jednorázově přidal ze svého rozpočtu poprvé loni, rovný milion korun. Letos to je dvojnásobek, peníze by školy měly dostat v říjnu. „V Česku je to docela častá praxe, že obce a města posilují platové podmínky učitelů ve svých školách, které jinak ze svého - a z mého pohledu stále nedostatečně a nedůstojně - financuje stát," uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že do školství pošle víc peněz, aby v roce 2021 byly platy učitelů i neučitelských profesí o polovinu vyšší než v roce 2017. Školské odbory usilují o to, aby pedagogové do dvou let měli 130 procent průměrné mzdy ve státě. Letos ve druhém čtvrtletí průměrný výdělek dosáhl podle statistického úřadu 31 851 korun, učitelé by tak nyní podle požadavku odborů měli 41 406 korun.

Průměrný hrubý plat učitelů v libereckých základních školách je podle Langra bez nenárokových složek 30 850 korun. „Je ale třeba vnímat, že průměr - jako hodnotu ve školství značně zkreslenou počty odsloužených let - bere jen asi třetina učitelů. Zbytek naopak pobírá plat podprůměrný," dodal náměstek.

V příštím roce by podle návrhu státního rozpočtu měli učitelé dostat na platy o 15 procent peněz víc než letos. Tarify by se jim od ledna měly zvednout o desetinu. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by měli mít na výdělky o deset procent prostředků víc.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky školství, Liberec, učitelé, odměny, peníze, Ivan Langr, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé v Liberci dostanou od města peníze navíc. Každý si v průměru přijde na čtyři tisíce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.