Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Univerzita přestavuje budovu v Třebízského ulici. Dobová mozaika už se sem nevrátí

Trochu zastrčená budova v libereckého Třebízského ulici prochází výraznou rekonstrukcí. Po jejím dokončení z původní stavby moc nezbude. To je případ i dobové mozaiky, která visela nad vchodem do budovy, ale univerzitě se do plánů na obnovu domu nehodila. Nakonec ji zachránila jiná univerzita, ta pardubická, a mozaika tak nejspíš skončí alespoň v muzeu.

Budovu si původně nechala postavit sama univerzita, byly tu studentské koleje. Dlouhé roky ji pak využívala policie, která ale před několika lety odešla a objekt byl prázdný. A tak se ji opět ujala univerzita, jde totiž o vůbec první budovu, kterou si v Liberci nechala postavit. Nově z ní ale budou laboratoře.

Kolej začal fungovat v roce 1955. „Pamětníci vzpomínají, že se vždy po několika týdnech hromadně přestěhovávali do pokojů přes chodbu. Pokoje otočené na severovýchod byly totiž chladnější než ty přes chodbu,“ uvedl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Protože byla budova bez využití, škola se ji rozhodla opět koupit a znovu provozovat. V létě začala přestavba na laboratoře.

Tím, že se koleje stavěli v „budovatelských“ 50. letech, šlo o prakticky jedinou připomínku socialistického realismu v Liberci. Vstup do budovy pak vévodila dobová mozaika - studentka s knihou a student s kružítkem a rolí nákresů, ukazovala tak na využití budovy.

Univerzita už ale unikátní mozaiku na budově nechtěla, a tak se jí ujali restaurátoři z pardubické univerzity. „Po domluvě s vedením Technické univerzity v Liberci byla mozaika na počátku července letošního roku sejmuta ze svého původního umístění, smluvně převedena do majetku Univerzity Pardubice a transportována k restaurátorskému zákroku do Litomyšle, kde sídlí fakulta restaurování,“ řekl Jan Vojtěchovský, vedoucí ateliéru restaurování nástěnné malby a sgrafita Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Aktuálně probíhají jednání se Severočeským muzeem v Liberci, jaké bude využití mozaiky v budoucnosti.

Rekonstrukci budovy T zařadila univerzita do projektu Vzdělávací infrastruktura TUL pro zvyšování relevance, kvality a přístupu ke vzdělání v podmínkách Průmyslu 4.0 a bude na ni čerpat dotaci z OP VVV ve výši zhruba poloviny nákladů. Stavba i s vybavením je přitom odhadována na 90 milionů korun i s DPH. Firma CL Evans dokončí stavbu za necelý rok – v srpnu roku 2019.

Mozaika na budově v Třebízského ulici

Dobové mozaika bylau místěná nad vchodem - studentka s knihou a student s kružítkem a rolí nákresů. Mozaika hlásící se k období socialistického realismu je památkáři ceněná, na poslední chvíli se ji podařilo zachránit. Je jedním z mála existujících dokladů inovativní technologie prefabrikované mozaiky 50. let, která byla vyvinuta v národním podniku Železnobrodské sklo. Na budovu už se nevrátí, pravděpodobně ji dostane Severočeské muzeum. 

Autoři | Foto TUL

Štítky Třebízského, Liberec, univerzita, TUL, mozaika, restaurování, Univerzita Pardubice, Technická univerzita v Liberci, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita přestavuje budovu v Třebízského ulici. Dobová mozaika už se sem nevrátí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.