Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Učit se obor budoucnosti? Střední škola otevřela učebnu robotiky

Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou má jako první škola v Libereckém kraji robotickou učebnu. Ředitel školy Petr Froněk od ní očekává, že studentům pomůže snadněji se uplatnit na trhu práce.

„Protože se učí na reálných strojích v reálných podmínkách, a to je potom kvalifikuje pro to, že mohou okamžitě nastoupit," řekl Petr Froněk.

Zájem o takové absolventy dnes při slavnostním otevření učebny potvrdili i zástupci firem, které se na jejím vzniku podílely. „Hledáme stovky zaměstnanců a absolventi jsou pro nás vhodní adepti," uvedla Martina Leslerová, která má ve Škodě Auto na starost spolupráci se středními školami. Jablonecká škola má ze škodovky robota, který byl na lince v Kvasinách. „Žáci si mohou vyzkoušet, co potom budou dělat v praxi," dodala.

Obor budoucnosti

Dalšího robota, který unese až 200 kilogramů, získala škola od jednatele firmy Teneo 3000 Miloše Šikoly. Robotiku považuje za perspektivní obor budoucnosti. „Myslím, že kdo studuje tento obor, nemůže mít problém se zaměstnáním v budoucnu, ať už se bude dít cokoliv. I kdyby automotive nefungoval tak, jak dnes," řekl.

Vytvoření speciální učebny za 1,5 milionu korun začala škola podle ředitele připravovat před dvěma lety právě na základě požadavků firem. Na robotiku je nyní zaměřený obor mechanik elektrotechnik, o který v předchozích letech nebyl zájem. Ve škole vyučují tento obor po čtyřleté odmlce teprve od loňska. Nyní je ve druhém ročníku 16 studentů a v prvním 18. Robotická učebna ale neslouží jen jim, využívají ji i studenti dalších oborů školy. „Chodí se seznamovat a získávají základní informace, protože společnost se tímto trendem vyvíjí," uvedl ředitel školy se zhruba 380 studenty. Škola podle něj učebnu využívá při výuce obrábění, frézování či úpravy materiálů, roboti ale umí například i svařovat.

Jak roboti fungují

Novou učebnu si pochvaluje Vít Nesvadba, který studuje třetí ročník oboru elektrikář - silnoproud. Nejdůležitější podle něj je zjistit, na jakém principu roboti fungují. „Mám doma vlastního robota a trvalo mi dva roky než jsem se ho naučil programovat a pochopil, proč to tak je," uvedl. Jako robotik by se chtěl živit. Byl už dokonce na praxi u jedné firmy, kde dokázal zprovoznit jednoho robota.

Autoři | Foto Střední škola technická Jablonec

Štítky robotizace, škola, Jablonec, robotika, učebna, robot, Petr Froněk, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, ŠKODA AUTO a.s., Kvasiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učit se obor budoucnosti? Střední škola otevřela učebnu robotiky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.