Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti ze dvou základních škol musí do azylu. Nový školní rok zahájí na veseckých kolejích

Budova Technické univerzity v Liberci v Mařanově ulici, kde je nyní ubytovna, začne od příštího roku sloužit pro výuku dětí. Město se s univerzitou dohodlo, že budovu ve Vesci může využít pro své dvě základní školy. Radnice potřebuje azyl pro 530 dětí ze ZŠ 5. května, kterou čeká rekonstrukce odhadem za 88 milionů korun. Zároveň hledá větší prostor pro rozvíjející se waldorfskou školu.

Budova v Mařanově ulici na okraji města byla podle náměstka původně soukromým gymnáziem, poté tam byly univerzitní koleje a nyní je tam ubytovna, jejíž provoz skončí ke konci letošního kalendářního roku. „Budova je krásně udržovaná, zateplená. Nemám absolutně žádnou obavu, že bychom tam nějak strádali," uvedl náměstek pirmátora Ivan Langr. Pro město to je výhodné i finančně, nebude platit univerzitě žádný pronájem, ale jen provozní výdaje.

530 školáků z 5. května

Jako první by se tam měla v březnu nastěhovat škola 5. května s 530 školáky a 60 pracovníky. „Objekt v Mařanově ulici je stále veden jako školský, i podle územního plánu má školské využití. Je plně připraven absorbovat celou naší základní školu 5. května a zajistit ji důstojné prostředí po dobu nějakých šesti sedmi měsíců," řekl náměstek. Rekonstrukce obou budov školy v ulici 5. května v centru města by měla být hotová do října příštího roku.

Waldorfskou školu chce město do univerzitní budovy přemístit od začátku příštího školního roku, tedy od září 2019. Podle náměstka ale budou ještě zkoumat, zda se tam vejdou najednou dvě školy. Když ne, stěhovat se začne až po skončení rekonstrukce ZŠ 5. května. Waldorfská škola funguje v Liberci druhým rokem a má zatím dvě třídy. Využívá nyní část školní budovy v Gollově ulici, nemá tam ale místo na rozvoj. „Budova je zaplněna natolik, že třetí třída, natož ty další, se do ní nevejdou," uvedl Langr. Město původně plánovalo, že by waldorfské třídy přemístilo do objektu bývalé školy Na Žižkově. Stav budovy je ale podle náměstka už tak špatný, že by se musela kompletně přestavět.

Mohou tam být dlouhodobě

V budově v Mařanově ulici může být waldorfská škola dlouhodobě. „S univerzitou máme dohodu, že dalších deset let nebude s tím objektem nic dělat, máme tam volný prostor," dodal náměstek.

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, správa, stavby, Liberec, AUDIO, základní škola, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ze dvou základních škol musí do azylu. Nový školní rok zahájí na veseckých kolejích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.