Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na liberecké univerzitě strávil skoro šedesát let. Zemřel profesor Bohuslav Stříž

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v pondělí 14. ledna profesor Bohuslav Stříž. Na liberecké univerzitě působil od roku 1959, byl děkanem strojní fakulty a pět let také rektorem celé univerzity. V posledních dvaceti letech pak byl spjat s textilní fakultou. Poslední rozloučení proběhne ve čtvrtek 24. ledna v libereckém krematoriu.

Bohuslav Stříž se narodil v roce 1930 a mechanika ho zajímala vlastně už od dětství. Vyučil se mechanikem šicích a psacích strojů, rok pak pracoval v podniku Minerva. Ve dvaceti letech začal studovat strojní průmyslovku, v roce 1953 se pak dostal na Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze.

Po roce studia se Stříž přesunul do Leningradu na prestižní Matematicko-mechanický Institut v tehdejším Leningradě. Ten absolvoval v roce 1959 a vrátil se do Československa.

A právě tehdy svůj život spojil s Libercem a libereckou vysokou školou. Nejprve nastoupil na katedru pružnosti a pevnosti strojní fakulty, v roce 1969 se stal doktorem a o čtyři roky později docentem.

V tehdejší normalizační době bylo možné získat docentský titul dvojím způsobem – přímým jmenováním, nebo na základě obhajoby habilitační práce. Když soudruzi nabídli Dr. Střížovi jmenování docentem (stal se tehdy vedoucím katedry), pan doktor poděkoval se slovy, že má habilitační práci připravenou a může ji obhájit. A tak se také stalo. (Zdroj: TUL)

Stříž pak mnoho dalších let působil jako vedoucí katedry, mezi roky 76 a 85 byl děkanem strojní fakulty. V ten rok se také stal rektorem univerzity, kde vydržel až do roku 1990.

Po sametové revoluci byli k 30. lednu 1990 odvoláni všichni rektoři v Československu a na jejich pozice jmenovány jiné, totalitním režimem nezkorumpované osobnosti. Výjimkou byli jenom dva pánové, kteří měli důvěru nového vedení státu a byli znovu ustanoveni do svého úřadu – rektor AMU v Praze a rektor Stříž v Liberci. (Zdroj: TUL)

Od roku 1998 až do své smrti působil na textilní fakultě. Poslední rozloučení se zesnulým se bude konat ve čtvrtek 24. ledna v 10 hodin v libereckém krematoriu.

Autoři | Foto TUL

Štítky TUL, univerzita, Bohuslav Stříž, Praha, Petrohrad, Československo, Liberec, Sametová revoluce

Na liberecké univerzitě strávil skoro šedesát let. Zemřel profesor Bohuslav Stříž  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.