Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do škol v Liberci v září nastoupí skoro tisíc prvňáků. Pětina z nich do jiné než spádové školy

Do prvních tříd přijalo 20 městských základních škol v Liberci 961 dětí. Pětina z nich našla místo v jiné než spádové škole. Školy se tak kapacitně uvolňují a v případě, že se nezmění demografický vývoj, by město nemuselo v příštích letech upravovat spádovou vyhlášku.

„Poprvé se tak stalo letos a rodiče to určitě s povděkem kvitovali," informoval primátorův náměstek pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

V minulých letech byly v Liberci na některých základních školách problémy s dostatkem míst a školy tak zpravidla přijímaly jen děti ze své spádové oblasti. Letos mohly přijmout až 1086 dětí, volných zůstalo zhruba 120 míst. Napomohlo tomu navýšení kapacity škol za poslední čtyři roky o více než 1000.

Liberecké školy letos přijaly 756 dětí ze svého spádu, zbývající místa obsadily děti z jiných oblastí. Počet odkladů se oproti loňsku nezměnil, zůstal zhruba na 200 dětech. „Při bližším detailu samozřejmě vnímám některé lokální problémy, které asi nikdy nebudeme umět předpokládat a operativně vyřešit. Třeba takřka po strop naplněné budoucí první třídy ve třech základních školách nebo naopak čtyři jiné školy, které první třídy naplní jen na zhruba 20 dětí, což je na hranici ekonomické udržitelnosti," dodal náměstek.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky škola, zápis, prvňáci, Liberec, základní škola, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol v Liberci v září nastoupí skoro tisíc prvňáků. Pětina z nich do jiné než spádové školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.