Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hejnice získaly na výstavbu mateřské školy dotaci dvacet milionů korun

Hejnice na Liberecku získaly na postavení mateřské školy pro 155 dětí státní dotaci 20 milionů korun. Výstavbu chtějí zahájit na přelomu června a července.

Město musí začít se stavbou co nejdříve, aby splnilo podmínky dotačního programu ministerstva financí. „Dvacet milionů musíme prostavět letos, jinak by se nám výše dotace krátila," uved starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Vzhledem k tomu je podle něj potřeba začít stavět někdy na konci školního roku, aby do prosince byla hotova hrubá stavba se střechou a výplněmi. „A to by mělo být kolem 20 milionů," doplnil.

Náklady asi 56 milionů

Město nyní hledá firmu, která školku postaví. Nabídky došlé do výběrového řízení bude radnice vyhodnocovat 10. června. Náklady se odhadují na 56 milionů korun a výstavba potrvá zhruba rok a půl, město chce školku otevřít na přelomu let 2020 a 2021. V třítisícovém městě z podhůří Jizerských hor by měla nahradit stávající školku, která sídlí v nevyhovujících prostorech ze 70. let minulého století. „Jsou to dřevostavby, které jsou už dávno za zenitem," řekl starosta. Nová školka navíc umožní přijímat i děti od dvou let, ta současná totiž nemá pro ně speciální oddělení.

Školku připravují i Šimonovice

Výstavbu mateřské školy na Liberecku připravují i Šimonovice v sousedství krajského města. Z evropského programu na ni získaly dotaci téměř 34 milionů, celkové náklady včetně vybavení, inženýrských sítí a vybudování parkoviště v obci odhadují na 46 milionů korun. O výstavbu školky obec s 1200 obyvateli dlouhodobě usiluje, zatím žádnou nemá a děti musí nejčastěji dojíždět do Liberce.

Sehnat volné místo není jednoduché. „Byl za mnou minulý týden jeden tatínek, že byli u dvou zápisů a nedostali se. A to mají čtyřletou holčičku," řekla starostka Šimonovic Leona Vránová. Pokud nenastanou žádné komplikace, výstavba školky začne v Šimonovicích letos na podzim a potrvá rok. „Jsme ve fázi, kdy v březnu nabylo právní moci stavební povolení, a teď je před námi etapa dokončení prováděcí dokumentace," uvedla Vránová. Ve školce budou tři oddělení pro 63 dětí, z toho jedno pro 15 dětí ve věku od dvou do tří let.

Autoři | Foto Design4

Štítky Hejnice, školka, mateřská škola, stavba, dotace, Liberecký kraj, Šimonovice, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice získaly na výstavbu mateřské školy dotaci dvacet milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.