Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti liberecké univerzity postavili třetí závodní formuli

Už třetí závodní formuli postavili budoucí strojaři z Technické univerzity v Liberci. Příprava a konstrukce vozu jim zabrala téměř rok. Kolik dokážou z auta "vymáčknout", zatím nikdo neví. Motor a celý vůz musí nejprve vyladit při testování na polygonu v Hradci Králové. Koncem července je ale čekají první závody v městečku Varano v Itálii.

„Ze začátku se na projektu podílelo 30 lidí, aktuálně jich zůstává 19. Práce máme rozdělené jako ve výrobě, máme konstruktéry, designéry, elektrikáře i lidi, kteří dělají marketing," řekl lídr týmu Filip Veselka, který má za sebou práci i na předchozích dvou monopostech. Nejde přitom o žádnou stavebnici. Závodní vůz studenti navrhli, zkonstruovali a také celý sami smontovali. „Všechno si vyvíjíme a konstruujeme sami a letos jsme se skutečně snažili všechno vyrábět tady u nás na univerzitě," dodal student, který by se chtěl v profesním životě věnovat právě motorsportu.

Tým libereckých studentů strávil na přípravě závodní formule stovky hodin. Loňský model měl 266 kilogramů a letos si dali za cíl ho odlehčit na 220 kilogramů. „Snažíme se používat co nejvíce uhlíkových kompozitů, ze kterých se celá karoserie skládá. Využili jsme i 3D tisk v mnohem větší míře než loni. Máme optimalizovanou celou pedálovou soustavu na 3D tisku, převodku řízení a další komponenty," dodal Veselý. Jak rychle formule pojede, se zatím neví. Veselka ale věří, že to bude 150 kilometrů v hodině.

Podle děkana strojní fakulty Petra Lenfelda je pro studenty práce na takovém projektu dobrou zkušeností. „Učí se všechno od podvozku, přes motory, karoserii, využívají plasty, kompozity, 3D tisk. Umí simulovat podvozek, řízení vozu, odlehčování. To je dneska trend odlehčovat auta - snižovat hmotnost tak, aby jízdní vlastnosti byly optimální," doplnil Lenfeld. Fakulta podle něj studenty podporuje nejen zázemím a odbornou radou a pomocí. Fakulta pomáhá sehnat i peníze. Vývoj takové formule není právě levnou záležitostí, přijde zhruba na půldruhého milionu korun.

Autoři | Foto TUL

Štítky univerzita, Liberec, formule, Formule 1, Technická univerzita v Liberci, Itálie, Hradec Králové, Varano

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti liberecké univerzity postavili třetí závodní formuli  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.