Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Univerzita patří mezi osm set nejlepších. Do prestižního žebříčku se dostala vůbec poprvé

Technická univerzita v Liberci se umístila v celosvětovém srovnání vysokých škol na pozici 751–800. Do jednoho z nejprestižnějších žebříčků světa se probojovala letos poprvé, a zaujala tak místo mezi dalšími osmi českými univerzitami. Nově se také umístila v žebříčcích THE Golden Age pro univerzity s datem založení v letech 1945–67 a THE Europe Teaching Ranking 2019, který zohledňuje především to, co o nás v dotaznících uvedli sami studenti.

„Naším zájmem je být součástí těchto žebříčků a dosahovat v nich, co nejlepších umístění. Jsme pyšní, že se nám daří každoročně obhájit umístění a také rozšiřovat počet žebříčků, do kterých jsme zahrnuti. Velice si vážíme všech, kteří k hodnocení v těchto žebříčcích přispívají,“ říká k tomuto velkému úspěchu Michaela Andělová, vedoucí Zahraničního oddělení TUL.

Žebříček QS World University Rankingposkytuje mezinárodní srovnání univerzit z celého světa – hodnotí je z hlediska akademické reputace, citace akademických pracovníků nebo internacionalizace školy. Technická univerzita v Liberci se tak umístila v žebříčku, kterému již osm let v řadě vévodí americká univerzita Massachusetts Institute of Technology, dále Standford nebo Harvard. Z českých univerzit se nejlépe umístila Univerzita Karlova, která se pyšní 291. Místem. 

Univerzita zlatého věku

Dalším zásadním úspěchem jsou umístění v žebříčcích THE.  Žebříček THE Golden Agese zaměřuje na univerzity založené v období 1945–1967, které bylo podle tvůrců žebříčku „celosvětově zlatým věkem vysokých škol, charakteristickým rychlým rozvojem univerzit a rostoucími investicemi do výzkumu.“

V tomto dlouho očekávaném prestižním žebříčku se TUL objevila letos poprvé a hned se umístila na 201. až 250. pozici. Z dalších českých univerzit se umístila Univerzita Pardubice nebo Vysoká škola ekonomická v Praze. Kritéria, která rozhodují o pořadí univerzit, jsou možnosti a prostředí výuky, objem a přínos výzkumu a citovanost našich vědců.

Očima studentů

THE Europe Teaching Rankingse zaměřuje na kvalitu výuky z pohledu studentů. Ti mohou svou spokojenost vyjádřit pomocí dotazníků, které organizátoři žebříčku rozesílají. Otázky se týkají výuky a jejího prostředí, zapojení vyučujících v komunikaci se studenty nebo podmínek k budoucímu rozvíjení studenta. Dotazníků se mohou účastnit studenti na všech úrovních studia, domácí i zahraniční studenti. V tomto žebříčku, který se týká výhradně evropských univerzit, se Technická univerzita v Liberci umístila na 151. až 200. pozici.

Tisková zpráva | Foto

Štítky tul, univerzita, žebříček, hodnocení, Technická univerzita v Liberci, Harvardova univerzita, Massachusettský technologický institut, Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická v Praze, Univerzita Pardubice

Univerzita patří mezi osm set nejlepších. Do prestižního žebříčku se dostala vůbec poprvé  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.